2020. Július 06. hétfő
Jobb esélyük van a betegség túlélésére azoknak az emlőrákos nőknek, akik vérnyomáscsökkentő bétablokkoló szert szednek – állapította meg két, egymástól független tanulmány.

A magas vérnyomás kezelésénél alkalmazott bétablokkolók fékezik olyan stresszhormonok hatását, mint az adrenalin és a noradrenalin. A rákkutatók figyelme akkor fordult a hatóanyag felé, amikor állatkísérletek azt bizonyították, hogy a tumor növekedése és a stresszválasz között kapcsolat áll fenn.

mellrák, bétablokkoló

„Számos irodalmi adat utal arra, hogy a krónikus stressz befolyásolhatja a mellrák kiújulását” – mondta Amal Melhem-Bertrandt, aki munkatársaival 1400, a houstoni M.D. Anderson rákközpontban kemoterápiával és műtéti úton kezelt nő egészségügyi adatait tekintette át. A nők mintegy hét százalékáról derült ki, hogy egyidejűleg bétablokkolót is szedtek. A három évvel későbbi kontrollnál a szert szedők 87 százaléka élt és volt rákmentes, míg a szert nem szedők csoportjában 77 százalék volt ez az arány.

Egy brit kutatásban hasonló eredményre jutottak a szakemberek, akik írországi adatbázisokat elemeztek. A propranolol hatóanyagú bétablokkolót szedő emlőrákos nőknél jóval ritkábban diagnosztizálták a tumort előrehaladott állapotban, mint azoknál, akik nem szedték e szert. Öt év elteltével a propranololt szedő nők mintegy kilenc százaléka halt meg emlődaganata miatt, míg a másik csoport 27 százaléka.

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem ok-okozati összefüggést igazoltak, és mindenkit óvnak attól, hogy megelőzésként bétablokkolót kezdjen szedni, amelyeknek mellékhatásaik is vannak, túlzottan csökkenthetik a vérnyomást és lelassíthatják a szívritmust.


Forrás: MTI
2011. 06. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés