2021. Október 27. szerda
Magasabb egészségügyi kockázattal kell szembenéznie a leszbikus, meleg, biszexuális, queer, interszexuális és aszexuális közösség tagjainak a több stressz következtében, és ezért ezek az emberek hajlamosabbak arra, hogy többet igyanak és dohányozzanak.

A megkérdezettek, különösen a meleg férfiak és mindkét nem biszexuális tagjai, jelentős mértékű lelki megterhelésről beszéltek szexuális orientációjuk kapcsán, a továbbá a leszbikus nők esetében a rosszabb általános egészségi állapot gyakoribb volt, mint a többi nő körében. A kutatás arra azonban nem ad választ, hogy az LMBTQIA-közösség tagjain belül mely csoportok számítanak kiemelten veszélyeztetettnek. A szakemberek egyetértenek abban, hogy ezek a csoportok még mindig jelentős mértékű diszkriminációval kénytelenek szembenézni, ami hatással van arra is, hogy a több stressz hatására többet isznak és dohányoznak. Nagyon sokan gyakran néznek szembe az elutasítással és még többen stigmával kényszerülnek élni.

A Vanderbilt Egyetem kutatása az amerikai Nemzeti Egészségügyi Felmérés 2013-as és 2014-es eredményeit vizsgálata. 525 leszbikus, 624 meleg és 515 biszexuális válaszait 67150 heteroszexuális válaszadó eredményeivel vetették össze. Mindebből kiderült, hogy a biszexuális férfiak 40 százaléka szorong, míg a meleg férfiaknál ez az arány 25,9 százalékos – szemben a heteroszexuális férfiak 16,9 százalékával. A biszexuális nők 46 százaléka szorong, a leszbikusok 28,4 százaléka, míg a heteroszexuális nők körében csak 21,9 százalékos ez az arány.

Világossá vált az is, hogy a mérsékelt dohányzás a meleg férfiak 19, a heterók 13 százalékára volt csak jellemző, míg alkoholhoz alkalomszerűen a leszbikus nők 20, a biszexuálisok 22 százaléka nyúl, szemben a heteroszexuális nők 11 százalékával.


Forrás: Medipress
2016. 07. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés