2020. December 04. péntek
Minden korábbinál erősebb a bizonyíték, hogy az ipari és közlekedési eredetű légszennyeződés szélütést és szívrohamot okoz, ezért az embereknek el kellene kerülniük a szmog belélegzését – közölte az Amerikai Szívtársaság.

Hat év egészségügyi kutatásainak szisztematikus áttekintése megerősítette, hogy a légszennyezés következtében növekszik az artériák elzáródásának kockázata és kapcsolatba hozható a korábbi halálozással is. A szakértők szerint a fosszilis tüzelőanyagok – szén, olaj, benzin – elégetése során keletkező, finom szemcseméretű égéstermék a legveszélyesebb.

légszennyeződés, szívroham, szélütés

Robert Brook, a jelentés vezető szerzője, a Michigani Egyetem munkatársa hangsúlyozta, hogy még az egyébként egészséges emberekben is akár órák vagy napok alatt közvetlenül növeli a szívroham, szélütés kockázatát, ha ezeket az apró részecskéket nagyobb koncentrációban tartalmazza a levegő, amelyet belélegeznek.

Az apró részecskék hatása alapvetően közvetett lehet azáltal, hogy gyulladást okoznak, de az sem kizárt, hogy olyan kémiai anyagokat szállítanak, amelyek közvetlenül is károsítják az egészséget. A szervezet válaszreakciói miatt növekszik a rögképződés, a trombózis valószínűsége, károsodnak az erek és a keringés, emelkedik a vérnyomás, romlik a szív teljesítménye, mindez végül szívrohamhoz, szélütéshez, illetve halálhoz vezethet.

A szakértők azt ajánlják, hogy különösen a nagyobb kockázattal élők, az idősebb, keringési problémákkal küzdők figyeljenek az aktuális légszennyezési adatokra, limitálják a szabadban, szennyezett levegőn eltöltött időt.


Forrás: MTI
2010. 05. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés