2019. December 09. hétfő
Szakemberek szerint egy forradalmian új implantátum segítségével legyőzhető a mellrák. Az eszközbe kurkumát csomagolnak, vagyis azt a fűszert, amely a curry jellegzetes sárga színét is adja.

A tudósok felfedezték, hogy a kurkuma nagyjából harmadával csökkentette az egerekben levő tumorokat, és lassította a folyamatot, amely során a káros sejtek újratermelődnek. Noha már számos korábbi kutatás is kimutatta, hogy a kurkumának rákellenes hatása van, a mostani vizsgálat mindehhez azt a felismerést teszi hozzá, hogy a fűszert nem közvetlenül kell fogyasztani, hanem más módon kell használni.

A Kentuckyban található Lousville Egyetem munkatársai a fűszert apró, vízben oldódó kapszulákba helyezték, melyek mindegyike mindössze 2 mm hosszú, ám 200 milligrammnyi port tartalmaz. A kísérlet során a tumoros egerekbe két kapszulát ültettek be, míg egy másik csoportot egyszerűen a fűszerrel ízesített étellel etettek. Ezután az egereket négy hónapon keresztül kísérték figyelemmel, és megállapították, hogy míg a kurkumás étrendnek önmagában semmilyen jótékony hatása nem volt, addig a kapszulát kapott egereknél csökkent a tumor mérete és lassult a beteg sejtek szaporodása.

A Cancer Prevention Research című lapban közzétett tanulmányból kiderül, hogy bár a kurkuma antioxidánsként és gyulladáscsökkentőként való alkalmazhatóságáról eddig is tudtak a szakemberek, arra nem volt ötletük, miként juttassák azt be a véráramba. Feltételezések szerint a kurkuma a rákos sejtek növekedését segítő hormonok hatását blokkolja, és ezáltal fejti ki jótékony hatását, ezért most egy másik szakértő csapat azon kísérletezik, hogy a fűszert egyenesen a tumorba injekciózva lehet-e segíteni a  mellrákkal küzdő nőkön. Szintén most zajlanak az Egyesült Királyság Rák Kutató Központjában azok a kísérletek, melyek során a bélrákos betegek kemoterápiás kezelését próbálják a fűszerrel hatékonyabbá tenni, és az eredményekről várhatóan a következő évben fogják tájékoztatni a nyilvánosságot.


Forrás: Medipress
2014. 02. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés