2019. Szeptember 20. péntek
A kórházi betegszobákban csaknem állandóan erősebb az éji zaj az elfogadható átlagosnál, de sokszor jócskán túllépi a szint a megengedett maximálisat is – áll egy amerikai vizsgálat összegzésében.

A Chicagói Egyetem kutatóinak felmérése arra jutott, hogy átlagosan csaknem 50 decibeles a zaj a kórtermekben, holott az Egészségügyi Világszervezet előírásai szerint nem szabadna 30-40-nél erősebbnek lennie, néha pedig 80-ra is felmegy, ami már egy láncfűrész hangerejével vetekszik. A felmérést 100 egyágyas szobában végezték, tehát szobatársak által keltett zajok nem járultak hozzá az eredményhez.

kórház, zajok

A zaj egyáltalán nem közömbös a gyógyulás szempontjából. A tanulmány szerzői szerint a betegek nagyjából egy órával kevesebbet alszanak a kórházban, mint otthon, ráadásul rosszabbul: alvásuk felületesebb, gyenge minőségű. Emiatt gyógyulásukhoz hosszabb idő kell.

Más orvosi vélemények szerint az otthoninál rövidebb és rosszabb alvás nemcsak a nagyobb zajnak tudható be, hanem a beteg betegségének is, ráadásul ahhoz, aki súlyosabb beteg, gyakrabban térnek be ápolók ellenőrzésre vagy gyógyszer beadása miatt, ezért kevésbé zavartalan a nyugalma, és zajosabb a környezete, mint egy enyhébb kórságtól szenvedőnek.


Forrás: MTI
2012. 01. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés