2020. Május 25. hétfő
Főemlősökön végzett megfigyelések alapján amerikai kutatók úgy vélik, hogy a légszennyezés, az étkezési szokások és genetikai tényezők együttesen okozzák, hogy az utóbbi időben egyre korábban kezdenek serdülni a lányok.

Annak tudatában, hogy az emberek esetében egyre korábban kezdődik a nemi érés, a Wisconsin-Madisoni Egyetem kutatói, Ei Terasawa, Joe Kurian és Ricki Colman vagy megnövelték a vizsgálataikba bevont rézusmajmok kalóriabevitelét, vagy ellenőrzés alatt tartották az étrendjüket. „Úgy tapasztaltuk, hogy a több kalória a leptin és az IGF-1 hormon megemelkedett szintjét idézte elő. Ezek a hormonok összefüggésben vannak a zsír, a csontok és az izmok növekedésével” – magyarázta Terasawa.

korai pubertás

Ugyanakkor az embereknél ennél összetettebb jelenségről van szó, amelyet az életmód és a genetikai tényezők is befolyásolnak. „A majmoknál mindez az emberekéhez hasonlóan, bár gyorsabban megy végbe, így minden egyéb körülményt ki tudtunk iktatni.” – mondta el Colman.

A kutatók úgy tapasztalták, hogy az elmúlt harminc évben a majomcsoport tagjai egyre több kalóriát fogyasztottak, miközben nőstényei egyre korábban váltak termékennyé. A jelenség megfigyelése érdekében kiválasztottak négy fiatal egyedet, akiket szigorúan ellenőrzött diétán tartottak, míg további négyet nagy energiatartalmú ételekkel etettek. A túltáplált állatok 12-14 hónappal a normális előtt váltak nemileg éretté.

Terasawa elmondta, hogy a mai lányok négy évvel korábban kezdenek menstruálni, mint a 150 évvel korábbiak. Márpedig komoly lelki teher egy kislánynak, ha nyolcévesen elkezdődik a havi vérzése. Az étkezésre való odafigyelés emellett azért is fontos, hogy megelőzzük az olyan későbbi problémákat, mint az emésztési zavarok, a 2-es típusú diabétesz, az elhízás, bizonyos daganatok és a szívbetegség.

Az eredményeket az Endocrinology című folyóiratban publikálták.


Forrás: Medipress
2012. 02. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés