2018. Április 21. szombat
Ha csak a hónapokat vesszük alapul, januárban van a legnagyobb esélye annak, hogy meghal az ember. Miért is? Az egyik fő ok egyszerű: a hideg, míg más okok jóval komplexebbek (a génjeink).

Dr. Cliff Arnall walesi pszichológus 2005-ben fedezte fel, hogy január harmadik hétfője az év leginkább depresszív napja. Hosszú idő telt el karácsony óta, az új évi fogadalmakat a többség megszegte már, hideg és sötét van a földnek ennek a részén, ráadásul hosszú ideig kell várni a legközelebbi ünnepre éppúgy, mint a tavaszra. Azok az emberek, akik a tél elején rossz hangulatban voltak, abban bíztak, hogy karácsony után és az új évben minden jóra fordul, január harmadik hetére pedig általában kiderül, hogy ez nem így van. Az American Social Review-ban publikált kutatás során több mint 1300 ember halálozási adatait vizsgálták meg, így az is kiderült, hogy a vallásos zsidók “elhalasztják a halálukat Yom Kippur utánra”.

A hideg időjárás sok halált okoz. 2015 januárja különösen hideg volt, így 30 százalékkal magasabb volt a halálozási arány, mint az elmúlt 15 év januárjaiban. Ez összesen 12500 halálesetet jelent. A tudósok szerint a probléma forrása, hogy a britek nem igen tudják védeni magukat a hideg ellen. A skandinávok ebben jobbak, így a halálozási arányai sem szöknek az égbe télen. Meglepő módon nem az influenza szövődményei a fő gyilkosok. A legtöbb haláleset a légzőszervrendszeri és keringési zavarok miatt történik, ami az extrém hideg hatására következik be. A tüdőgyulladás, a sztrók és az agyvérzés gyakori problémák ilyenkor. A felsoroltak mellett genetikai oka is van a januári robbanásnak a statisztikában. Az immunrendszerünk általában gyengébb télen, hiszen kevesebbet mozgunk és friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz is ritkábban jutunk, ráadásul sokszor jövünk össze sokan kis, szűk helyen, így könnyebben megbetegszünk.


Forrás: Nedipress
2016. 02. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés