Kuglóf, kalács, kókuszgolyó és társai: nincs ünnepi asztal édességek nélkül. Azonban ilyen alkalmakkor sem árt odafigyelni arra, hogy mennyi cukrot fogyasztunk, illetve mivel édesítjük az ünnepi finomságainkat. „Nem kell lemondanunk az édes ízről, a cukor helyettesíthető! Cukorpótlókkal, energiamentes édesítőszerekkel biztonságosan kiváltható” - mondja Szűcs Zsuzsanna, dietetikus.
Kutatások szerint a mindennapokban a magyar felnőttek háromnegyede cukrot használ édesítésre, harmada pedig édesítőszert. A cukrot leginkább sütéshez, főzéshez alkalmazzák, míg az édesítőszert jellemzően italokba teszik. Pedig a sütemények sem elképzelhetetlenek cukor nélkül!
Hozzávalók a csokis morzsához:
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 g fehér búzaliszt
- 200 g vaj vagy margarin felkockázva
-100 g xilit
-1 ek kakaópor
-1 tojás sárgája
- 1-2 ek hideg víz
Hozzávalók a túrókrémhez:
-300 g túró
-100 g xilit porrá törve
-100 g vaj
-1 kezeletlen citrom héja
Hozzávalók a Fanta réteghez:
-400 ml Fanta Narancs zero üdítőital
-40 g cukormentes vaníliás pudingpor
-3 ek xilit porrá törve
Elkészítés:
A liszteket elvegyítjük a xilittel és kakaóporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, és ha szükséges, akkor a vizet is. Gyors mozdulatokkal sima felületű gombócot gyúrunk. Fóliába tekerjük és 30 percre a hűtőbe rakjuk pihenni.
Közben elkészítjük a túrókrémet. A vajat a xilittel habosra verjük, majd hozzáadjuk a túrót és a citrom reszelt héját is.
A tésztát pihentetés után egy sütőpapírral bélelt tepsibe reszeljük és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kész, és langyosra hűlt, a poharak aljára morzsoljuk.
A csokis morzsarétegre kanalazzuk a túrókrémet, majd elkészítjük a Fanta réteget is. A Fanta Narancs Zeróból pár evőkanálnyi mennyiséggel elkeverjük a pudingport és a xilitet, a többi Fantát felforraljuk, majd hozzákeverjük a pudingport. Pár perc alatt besűrítjük a krémet.
Amint kész, még melegen, egyenletesen eloszlatjuk a túrós réteg tetején. 1-2 órát érdemes hűtőben pihentetni.