2024. Április 25. csütörtök
Egy mennyei édesség húsvétra, cukor nélkül, Iklódi Dórától.

Kuglóf, kalács, kókuszgolyó és társai: nincs ünnepi asztal édességek nélkül. Azonban ilyen alkalmakkor sem árt odafigyelni arra, hogy mennyi cukrot fogyasztunk, illetve mivel édesítjük az ünnepi finomságainkat. „Nem kell lemondanunk az édes ízről, a cukor helyettesíthető! Cukorpótlókkal, energiamentes édesítőszerekkel biztonságosan kiváltható” - mondja Szűcs Zsuzsanna, dietetikus.

Kutatások szerint a mindennapokban a magyar felnőttek háromnegyede cukrot használ édesítésre, harmada pedig édesítőszert. A cukrot leginkább sütéshez, főzéshez alkalmazzák, míg az édesítőszert jellemzően italokba teszik. Pedig a sütemények sem elképzelhetetlenek cukor nélkül!

Fanta Zero Desszert

Hozzávalók a csokis morzsához:

- 200 g teljes kiőrlésű liszt

- 100 g fehér búzaliszt

- 200 g vaj vagy margarin felkockázva

-100 g xilit

-1 ek kakaópor

-1 tojás sárgája

- 1-2 ek hideg víz

Hozzávalók a túrókrémhez:

-300 g túró

-100 g xilit porrá törve

-100 g vaj

-1 kezeletlen citrom héja

Hozzávalók a Fanta réteghez:

-400 ml Fanta Narancs zero üdítőital

-40 g cukormentes vaníliás pudingpor

-3 ek xilit porrá törve

Elkészítés:

A liszteket elvegyítjük a xilittel és kakaóporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, és ha szükséges, akkor a vizet is. Gyors mozdulatokkal sima felületű gombócot gyúrunk. Fóliába tekerjük és 30 percre a hűtőbe rakjuk pihenni.

Közben elkészítjük a túrókrémet. A vajat a xilittel habosra verjük, majd hozzáadjuk a túrót és a citrom reszelt héját is.

A tésztát pihentetés után egy sütőpapírral bélelt tepsibe reszeljük és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kész, és langyosra hűlt, a poharak aljára morzsoljuk.

A csokis morzsarétegre kanalazzuk a túrókrémet, majd elkészítjük a Fanta réteget is. A Fanta Narancs Zeróból pár evőkanálnyi mennyiséggel elkeverjük a pudingport és a xilitet, a többi Fantát felforraljuk, majd hozzákeverjük a pudingport. Pár perc alatt besűrítjük a krémet.

Amint kész, még melegen, egyenletesen eloszlatjuk a túrós réteg tetején. 1-2 órát érdemes hűtőben pihentetni.


Forrás: vital

Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés