2021. Március 09. kedd
A méhnyakrák kialakulásában legnagyobb kockázatot jelentő humán papilloma vírusok (HPV) szűrésének új módszerével korán meg lehet állapítani a nőknél a daganatmegelőző állapotot kutatók szerint.

A több mint 47 ezer nő részvételével zajlott Athena elnevezésű amerikai vizsgálatban tesztelt HPV-reagens cobas diagnosztikai rendszer segítségével azon harmincéves vagy annál idősebb nők körében, akiknél a hagyományos kenetes szűrővizsgálat negatív volt, minden tízből egynél igazolták a méhnyakrák előtti állapot.

HPV, méhnyakrák

Az új vírusteszt segítségével azonosítható a víruscsalád 14 genotípusa, amelyek közül a leggyakrabban előforduló és legagresszívebbnek tekintett a HPV 16 és HPV 18. A Roche tesztjét nemrégiben engedélyezte az Egyesült Államokban az FDA gyógyszerbiztonsági hivatal a méhnyakrák veszélyének legjobban kitett nők szűrésére.

„Franciaországban évente 3000 méhnyakrákot diagnosztizálnak évente. Az esetek 65 százalékában a nők nem vettek részt rendszeres kenetes szűrővizsgálaton, egyharmaduk viszont igen, és mégis rák alakult ki náluk” – mutatott rá Joseph Monsonego nőgyógyász, az Eurogin (nemi és daganatos betegségeket kutató európai szervezet) és a Nők a Méhnyakrák Ellen (WACC) nemzetközi alapítvány elnöke.

Bár a kenet hatékony a méhnyakrákos esetek kiszűrésében, de Monsonego szerint csak hozzávetőleges megoldást jelent, az új vírusteszttel ugyanakkor jóval korábban kimutatható a betegség, így már a kockázat alapján lehet szűrni. A tesztet a harmincéves és annál idősebb nőknek ajánlják, és háromévente biztonságosan megismételhető.


Forrás: MTI
2011. 06. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés