2018. Június 25. hétfő
Drámaian növeli a rákveszélyt az orális szex – tudjuk meg egy friss kutatásból.

Noha korábban azt hittük, hogy elsősorban a nagyivók és a láncdohányosok számítanak veszélyeztetettnek, most kiderült: azok, akik rendszeresen hódolnak az orális szex örömeinek, lényegesen nagyobb eséllyel kapnak torok- és gégerákot. Bizonyítást nyert, hogy HPV főként orális szex útján terjed: ez a vírus elsősorban a méhnyakrákért felelős, de a szájba kerülve torok- és gégerákot is okozhat. Évente több mint 500 ezer ember diagnosztizálnak szájrákkal világszerte, ezért a szakemberek szerint ideje a problémáról nyíltan beszélni.
A HPV-16 nevű vírus régóta ismert oka a garatráknak, amely a torok középső részének megbetegedéséért felelős. A HPV nem közvetlen módon okoz rákot, hanem a sejtek összetételét változtatja meg, s így ezek a sejtek gyakran elrákosodnak.

A garatrák a férfiak körében gyakoribb, mint a nőknél a brit NHS szerint, mivel a nők szexuális kielégítése veszélyesebb, mint amikor a nő elégíti ki szájjal a férfit. Jelenleg a garatrák a 11. Leggyakoribb ráktípus a világon a WHO adatai szerint, évente félmillió beteget diagnosztizálnak ezzel a betegséggel. Ezeknek az eseteknek a kétharmadát a végstádiumban veszik csak észre, ami csökkenti a túlélés esélyét. Évente kb. 150 ezer páciens hal meg a betegségben, még többen szenvednek a kezelés súlyos mellékhatásai miatt. Jelenleg a legtöbb európai országban a 12-13 éves lányok kapnak HPV-elleni védőoltást, a fiúk védelme azonban nem biztosított. Mindez még inkább sebezhetővé teszi őket a különféle szájrákokkal szemben. 2017 elejére a brit NHS szeretné kötelezővé tenni a HPV elleni védőoltást a fiúk számára is.


Forrás: Medipress
2016. 02. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés