2019. Szeptember 18. szerda
Az obstruktív alvási apnoéban szenvedő betegeknél ugyanazok a korai szív- és érrendszeri rendellenességek figyelhetők meg, mint a diabéteszeseknél - derült ki egy nemrég az EUROECHO and other Imaging Modalities 2012 elnevezésű konferencián ismertetett kutatásból.

Az EUROECHO and other Imaging Modalities 2012 konferencia az Európai Kardiológiai Társaság évente megrendezésre kerülő találkozója. Az obstruktív alvási apnoé gyakori alvási rendellenesség, amely közvetlen összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával. Az apnoé növeli a magas vérnyomás, a szívritmuszavar, a miokardiális infarktus, az agyvérzés, a hirtelen szívhalál és a szívelégtelenség kialakulásának esélyét. "Az orvosi szakirodalomban nem találhatunk elegendő adatot azokra az alvási apnoéban szenvedő betegekre vonatkozóan, akiknél bár már jelentkeztek a szív- és érrendszeri rendellenességek korai jelei, kezeléssel még megelőzhetnék a komolyabb problémák kialakulását" - nyilatkozta Dr.Raluca Mincu, a kutatás vezetője. "A mostani vizsgálatok során a korai szív- és érrendszeri rendellenességekkel diagnosztizált apnoés betegek állapotát hasonlítottuk össze diabéteszben szenvedő páciensekével."

A kutatásban 20 közepesen súlyos és súlyos apnoéban szenvedő beteg, 20 kettes típusú cukorbetegséggel élő páciens és 20 egészséges, hasonló korú és nemű önkéntes állapotát hasonlítottuk össze a tudósok: az artériás funkciókat az intima-media vastagság mérésével osztályozták, az arteriális merevséget pedig Young rugalmassági modulussal, béta-merevségi indexszel, arteriális teljesítéssel valamint az első szisztolés csúcs és a második szisztolés csúcs mérésének segítségével. Az endotheliális funkciót pedig áramlásfüggő dilatációval (FMD) vizsgálták a tudósok. "A közepesen súlyos és súlyos apnoéban szenvedők mindegyikénél észleltünk endotheliális működési zavarokat és mindegyiküknél magasabb volt az arteriális merevség-érték, mint a kontrollcsoportban lévőknél. Ez azt jelenti, hogy értékeik hasonlóak voltak, mint a cukorbetegeknek, tehát a szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamuk is hasonló" - mondták a kutatók. "A cukorbeteg és apnoés betegek intima-media vastagság értékei is magasabbak volt a kontrollcsoportban lévőkénél, ami kóros artériaműködésre utal."

"A betegeknek tudniuk kell, hogy a horkolás súlyos és kóros szív- és érrendszeri elváltozásokat okozhat, emiatt oda kell figyelni rá és probléma esetén szakértői segítséget kell kérni" - vélekedett Dr Mincu. "Bár a folyamatos pozitív légúti nyomást (CPAP) biztosító készülék viselése kényelmetlen lehet, a korai stádiumban lévő apnoés betegeknek mindenképp ajánlott ez a kezelési módszer, mivel ennek segítségével még visszafordíthatók a szív- és érrendszeri elváltozások."


Forrás: Medipress
2012. 12. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés