2018. Június 25. hétfő
A legfrissebb elemzésből az derül ki, hogy a középkorú, sőt még idősebb embereknek is előnyükre válhat a túlélés szempontjából a gyomor-bypass műtét. Jó hír ez azoknak az elhízott idősebb embereknek, akik azon gondolkodnak, vajon megéri-e a műtét a kockázatot.

A 35 éven felüliekre azonban nem vonatkozik ez az eredmény. A kutatás azt mutatta, hogy ez a korosztály a túlélés szempontjából nem profitál a fogyókúrás műtétből, ráadásul az is kiderült, hogy esetükben megnő a „külső eredetű halálozás”, például a baleseti sérülések, támadások vagy öngyilkosság okozta halálozás előfordulása. Ez a növekedés a nők esetében jelentősebb, mint a férfiaknál. „A fiatalabb betegeket, különösen a nőket, el kell látni tanácsokkal az öngyilkosság és a baleseti halálozás kockázatát illetően a bariátriai műtétek után” – mondta Dr. Daniel Schauer, a Cincinnati Egyetem orvosi karának szakértője. Egyes vélemények szerint a krónikusan elhízott fiatal nők esetében a szorongás és a depresszió következtében emelkedhet az öngyilkosság kockázata, illetve azért, mert végül ráébrednek, hogy a fogyókúrás műtét nem tudja megoldani az összes problémájukat.

A JAMA Surgery című szakfolyóirat február 10-i számában közzétett tanulmány célja nem az volt, hogy ok-okozati összefüggést bizonyítson a fogyókúrás műtét és bizonyos túléléssel kapcsolatos kimenetelek között. Az eredmények csupán kapcsolatot mutatnak a kettő között. A kutatók arra voltak kíváncsiak, melyik korcsoport esetében lehet előnyre szert tenni a túlélés tekintetében a gyomor-bypass műtét következtében. Különösen azért érdeklődtek ez iránt az egyetem munkatársai, mert kevés adat áll rendelkezésünkre az 55 éven felüliekre vonatkozóan. Kutatásuk során közel 8000 krónikusan elhízott beteget követtek nyomon, akik 1984. és 2002. között vetették alá magukat fogyókúrás műtétnek. A vizsgálatban a hétéves túlélési arányt hasonlították össze ugyanennyi szintén kórosan elhízott emberrel, akik nem estek át ilyen műtéten.

A bármilyen eredetű halálozás aránya alacsonyabb volt bizonyos korcsoportokban az olyan betegek esetében, akik átestek fogyókúrás műtéten. A 35-44 éves korosztályban a halálozás kockázata 46 százalékkal alacsonyabb volt a kutatási időszakban azok esetében, akik átestek a műtéten. A 45-54 éves korcsoportban a halálozás kockázata a kutatási időszakban 57 százalékkal bizonyult alacsonyabbnak a fogyókúrás műtétet követően, míg az 55-74 éves korosztályban 50 százalékkal volt alacsonyabb a halálozás kockázata a műtét után.


Forrás: Medipress
2016. 02. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés