2018. Október 18. csütörtök
A gyomorégés a reflux egyik leggyakoribb tünete, ami gyógyszerekkel vagy műtéttel kezelhető, de kordában tartásához elengedhetetlenek bizonyos életmódbeli változások. Ezek némelyike sajnos nem kellemes, de a beteg számára sokat segíthet.

Reflux esetén a gyomor savas tartalma kisebb-nagyobb mértékben visszakerül a nyelőcsőbe, és irritálja azt. Mindez kellemetlen tüneteket okoz, amelyek közül az egyik leggyakoribb a gyomorégés, vagyis az étkezés utáni égető, mellkasi fájdalom. A reflux kezelését patikákban kapható savkötők és receptre kapható gyógyszerek, valamint műtét jelentik, a beteg állapotától függetlenül azonban szükség van néhány óvintézkedés betartására is, hogy a gyomorégés és a reflux elleni küzdelem eredményes legyen. Lássuk őket!

gyomorégés, reflux

Gyakran és keveset enni
A refluxbetegségre a legnagyobb hatást természetszerűleg az étkezések gyakorolják. Aki imád egyszerre sokat enni, az biztos lehet benne, hogy a reflux hamarosan tiszteletét teszi majd nála. A teletömött has ugyanis a nyelőcsövet és a gyomrot összekötő gyomorszáj záróizmait ellazítja, és így a gyomorsav könnyen feljut a nyelőcsőbe. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy inkább együnk többször, de kisebb adagokat a nap folyamán, nyugodtan hagyjuk el a hagyományos reggeli-ebéd-vacsora triumvirátust, de arra figyeljünk, hogy az utolsó étkezés ideje már ne legyen túl közel a lefekvéshez, mert ez is kiválthat refluxos panaszokat. 

Semmi finomság?
Bizonyos élelmiszerek rontják a már kialakult refluxos tüneteket. Ilyenek a csokoládé, a koffein (például a kávéban), a fűszeres ételek, a zsíros vörös húsok, a sült krumpli és más olajban sült ételek, a citrusfélék, a nyers hagyma, a paradicsom, az olaj, a borsmenta. Ugyanakkor nem szükséges még refluxosként sem csak banán- és főtt hús diétára kárhoztatnunk magunkat, számtalan refluxbarát finomság létezik, amelyek ugyanolyan gazdag kulináris élvezeteket képesek nyújtani, mintha a felsorolt hozzávalókkal készültek volna.

Az alkohol is tiltólistás
Az alkohol minden refluxos számára alapvetően a tiltólista élén helyezkedik el. Aki rendszeresen vagy esetenként sokat iszik, csak ront a helyzetén. Az alkohol ugyanis ellazítja az izmokat, így a gyomorszájon át – akárcsak a túl teli has esetében – a gyomor savtartalma akadálytalanul jut fel a nyelőcsőbe. Egy amerikai felmérés adatai szerint azok, akik heti 7 pohár alkoholos italt fogyasztottak nagyon nagy valószínűséggel produkáltak gyomorégéses, illetve refluxos tüneteket. 

Nincs mese, fogyni kell!
A túlsúly sajnos szintén olyan kockázati tényező, amely növeli a gyomorégés és a refluxos tünetek kialakulásának esélyét. Egy kutatás összefüggést mutatott ki a reflux kialakulása és az érintett személyek testtömeg-indexe (BMI) között: a normál testsúlyúakhoz képest a túlsúlyos és kövér embereknél háromszor nagyobb eséllyel alakultak ki a panaszok.

A ruha is számít
Talán meglepő, de öltözködésünkkel is kiválthatunk gyomorégést vagy refluxot: akárcsak a felesleges hasi zsír, a túl szoros öltözék ugyanúgy a hasnak feszülnek és így a gyomorsavat a nyelőcső irányába terelhetik. Jobb tehát a szűk ruhákat és szoros öveket elfelejteni.

Alvás csak párnával
Az alvás szintén jelentősen befolyásolhatja a refluxos tünetek felbukkanását. A lefekvés előtti étkezés és az alvás közbeni előnytelen testhelyzet bizony mind előidézhetnek refluxos tüneteket. A legújabb ajánlások szerint a legjobb, ha a fejünk egy 15-20 cm magas párnán nyugszik alvás közben. Ez sem akadályozza meg feltétlenül a nyelőcsőbe jutó gyomorsav megjelenését, de kutatások szerint 67%-kal gyorsabban visszafolyik a gyomorba a kijutott gyomorsav, mintha ennél alacsonyabb párnán alusszuk álmunkat.

Leszokni a dohányzásról!
Közismert tény, hogy a dohányzás tönkreteszi a szívet és a tüdőt, de érdemes azt is tudni, hogy pontosan ugyanilyen hatást gyakorol az emésztőrendszerre is. A nikotin, akárcsak az alkohol csak rontja a refluxos tüneteket. A dohányzás ugyanis elősegíti az epesók vékonybélből a gyomorba áramlását, valamit csökkenti a nyáltermelődést – holott a nyál segít a nyelőcsőbe feljutott gyomorsavat kimosni a szervezetből.


Forrás: Medipress
2010. 07. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés