2020. Július 09. csütörtök
A romantikus gyertyafényes vacsorák amerikai kutatók szerint károsak lehetnek az egészségre – feltéve, ha a gyertya paraffinból készült.

A Dél-Karolinai Egyetem kutatói égő gyertyák füstjét vizsgálták meg laboratóriumban, és arra a megállapításra jutottak, hogy a paraffinból készült viaszgyertyák a tüdőrákkal, valamint az asztmával kapcsolatba hozható káros füstöt szabadítanak fel. Hozzátették, hogy egészségromboló hatásuk csak évekkel később jelentkezik.

gyertya, füst, paraffin

Amid Hamidi, a kutatás vezetője szerint azok az emberek vannak a leginkább kitéve a veszélynek, akik gyakran használnak gyertyákat például relaxáláshoz a kádban vagy este a vacsoránál.

Az Amerikai Kémiai Társaság tanácskozásán elmondta: „nem valószínű, hogy az egy-egy alkalommal használt paraffin alapú gyertya füstje bármilyen hatással lehet az emberre. De naponta több paraffinos gyertya égetése például egy rosszul szellőztetett fürdőszobában okozhat problémákat.”

A gyertyafüst vizsgálata során a kutatók sokfajta gyertyát gyújtottak meg a laboratóriumban és összegyűjtötték az anyagok egyvelegét, amit képeztek. A paraffin alapú gyertyák égetése során a kémiai anyagok értéke elég „éles csúcsokat” mutatott, főleg azért, mert a gyertyák égésekor nem termelődik akkora hő, hogy elégjenek az olyan veszélyes anyagok, mint a toluol és a benzol.

A tudósok azt tanácsolják, hogy inkább méhviaszból vagy szójából készült gyertyákat használjunk, ezek ugyanis nem bocsátanak ki semmilyen káros kémiai anyagot – olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján.


Forrás: MTI
2009. 08. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés