2018. Április 25. szerda
A futás során termelődő adrenalin segít abban, hogy a szervezet a rákos daganatokat elpusztítsa. Ötven százalékkal csökkent azoknak az egereknek a daganata, amelyek futókerék segítségével kaptak lehetőséget a mozgásra – derül ki a Koppenhágai Egyetem friss kutatásából.

Noha a kutatás kizárólag állatokra korlátozódott, a szakemberek úgy vélik, hogy hasonló a helyzet az emberek esetben is: a nagy intenzitású mozgás során adrenalint termelődik, amelynek következtében az immunrendszer védelmi vonala aktiválódik, és segít a rákos sejtek elpusztításában.

Sajgó ízületek szelíd gyógyítója>>> 

A kutatás során egy csapat tüdőrákos egeret futókerékre tettek, míg a kontrollcsoport rákos tagjai semmilyen lehetőséget nem kaptak a testmozgásra. A kísérlet végére aztán a rendszeres futó egerek daganatnak mérete 50 százalékkal csökkent, míg a kontrollcsoport tagjainál nem állt be változás. A Cell Metabolism című szaklapban publikált anyag szerint különösen a tüdő-, a máj- és a bőrrák esetén segít sokat a rendszeres futás során termelődő bőséges adrenalin.

A szakemberek természetesen azzal is tisztában vannak, hogy nem minden rákos beteg képes futni, a mozgás azonban számukra is – lehetőségeikhez mérten – ajánlott. A heti átlagos mozgásmennyiség felnőttek esetében 150 perc. A Koppenhágai Egyetem munkatársai hangsúlyozták, hogy a további eredmények feltérképezéséhez és megértéséhez emberek megfigyelésére is szükség lesz.


Forrás: Medipress
2016. 02. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés