2020. Május 27. szerda
Az anyák evéshez és a fogyókúrázáshoz való viszonya lányaikra is kihat: egy brit felmérés szerint a fogyókúrázó anyák lányai hajlamosabbak a táplálkozási zavarokra.

A Sugar című brit tinimagazin felmérése során 512, átlagosan 14 éves kamaszlányt kérdeztek ki. Az eredmények alapján a lányok 6%-a szenved táplálkozási zavaroktól, mely a 10%-ot is eléri azok körében, akiknek az anyja fogyókúrázik. A megkérdezettek elmondták, hogy az anyák drámai módon befolyásolják az önértékelésüket. Úgy érzik, káros hatással van rájuk az anyjuk fogyókúrája és az ételekhez való hozzáállása.

fogyókúra

A válaszadók 9%-a ismerte be, hogy folyamatosan diétázik. Azoknál, akik testsúlyára a család megjegyzéseket tesz, ez az arány 24 % is lehet. „Logikus, hogy az otthon nap mint nap tapasztalt felfogás az ételekről és a testalkatról erőteljesebb hatást ér el, mint bármi, amit a lapokban írnak – mondta a folyóirat szerkesztője, Annabel Brog. Sok lány érzi úgy, hogy a saját testsúlyáért folyamatosan aggodalmaskodó édesanya gyakorolja rájuk a legnagyobb hatást.”

Amanda Hills pszichológus szerint a gyerekek a szüleiket figyelve sajátítják el a viselkedésformákat. „Az étel probléma lesz abban az esetben, ha az anya nem ül le a családtagokkal vacsorázni, vagy magának külön készít ételt – mondta. A fogyókúrázó szülő néhány ételre azt mondja, hogy rossz, ami az ételhez való egészségtelen viszonyulást eredményezheti. Ha a könnyen befolyásolható tinédzser előtt folyton kritizáljuk önmagunkat, ők is utánozni kezdhetnek bennünket.”


Forrás: Medipress
2009. 11. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés