2018. Június 25. hétfő
De csakis pénzben! Az egyik leggyakoribb újévi fogadalom tárgya a fogyás, a túlsúlyosak arányának alakulása azonban azt mutatja, hogy a fogadkozást ritkán követi siker. Kutatók szerint az elhatározáshoz jó ösztönzőerőt jelent a pénz.

Sok olyan angol nyelvű weboldal létezik, amelyeken fogadást köthetünk a fogyókúránkra, és ha sikerrel járunk, jutalmat – például pénzt – kapunk. Ezek az internetes megoldások főként az erős versenyszellemmel rendelkezők számára ideálisak, valamint azoknak, akiknek valami plusz ösztönzésre is szükségük van ahhoz, hogy felemeljék a hátsójukat a kanapéról. A HealthyWage és a stickK oldalak mellett egy új résztvevő is megjelent a piacon, a DietBet, amelynek új alkalmazása jövőre jelenik meg.

fogyás

Az ilyen oldalak hátránya, hogy a csalás lehetőségét nem lehet teljes mértékben kizárni: bár a mérlegelést Skype-on keresztül követhetik a többiek, a mérleget így is lehet manipulálni. Ettől eltekintve a Journal of the American Medical Association folyóiratban megjelent egyik 2008-as tanulmányból az derült ki, hogy a pénz pozitív módon is befolyásolhatja a fogyókúrázást.

A tanulmány szerzői 57 túlsúlyos és elhízott embert választottak ki véletlenszerűen havi mérlegelésre (ez volt a kontrollcsoport), illetve két fogyókúrás ösztönző program valamelyikére: lottóra vagy betéti szerződésre. A cél heti fél kilogramm leadása volt 16 héten át. Az ösztönző programokban részt vevők átlagosan 6,5-7 kilót fogytak, míg a kontrollcsoport átlagos fogyása csak 2 kilogramm volt. Az ösztönző programok résztvevőinek közel fele elérte a 8 kilogrammos végcélt, míg ez az arány a kontrollcsoportban csak 11 százalék lett.

Ráadásul a pénzügyileg ösztönzött alanyok hét hónap múlva is jelentősen kevesebbet nyomtak a kísérlet elején mért testsúlyuknál, ami a kontrollcsoport tagjairól nem mondható el.


Forrás: Medipress
2012. 01. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés