2019. Szeptember 17. kedd
Hamarosan kapható lesz Európában az a termékenységi teszt, amellyel a férfiak házilag ellenőrizhetik termékenységüket, pontosabban hímivarsejtjeik számát. A tesztet az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA is vizsgálja már, amerikai forgalmazása szintén küszöbön áll.

John Herr, a Virginiai Egyetem professzora, a házi teszt egyik kifejlesztője elmondta, hogy a terméket olyan pároknak szánják, akik már pár hónapja próbálkoznak a fogamzással, de még nem áll szándékukban termékenységi szakemberhez fordulni. A teszt segíthet abban, hogy kis költséggel, diszkréten derüljön ki a férfi szerepe a pár sikertelenségének hátterében.

termékenységi teszt

Herr kutatócsapata 225 ondómintán végzett összehasonlító vizsgálat alapján számolt be a gyorsteszt megbízhatóságáról a hagyományos laboratóriumi elemzéshez képest a Human Reproduction című szakfolyóiratban. Megállapították, hogy a teszt 96 százalékban pontos volt.

Normális értéknek számít, ha a sperma egy milliliterjében 20 millió vagy annál több hímivarsejt található. A teszt azt jelzi, hogy az adott minta eléri-e ezt a számot, illetve azt is megmutatja, ha a sejtszám az igen alacsony, milliliterenként 5 millió alatt van-e. „Ha mindkét sáv negatív, akkor nagyon fontos, hogy a terméketlenség megszüntetésére orvosi kezelésért folyamodjanak” – hangsúlyozta Herr.

A teszt alapelve, hogy detektálja a spermium fejrészének felszínén lévő, SP-10 jelű antigént. Herr és kutatócsapata tíz évig dolgozott az antigén felfedezésén, majd a teszt kifejlesztésén. A teszt az USA-ban 65-250 dollárba (13-50 ezer forint) kerülő laboratóriumi vizsgálathoz képest jóval olcsóbban, várhatóan 25 dollár (mintegy 5 ezer forint) körüli áron lesz elérhető.


Forrás: MTI
2010. 02. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés