2019. Február 21. csütörtök
A nőkéhez hasonló, hormonális változásokkal járó menopauza a férfiak csupán két százalékára jellemző, a csökkent libidó, a nyomott hangulat és az energiátlanság az erősebb nemnél csupán a normális öregedési folyamat jele, nem pedig az alacsony tesztoszteronszinté.

Korábbi tanulmányok azt jelezték, hogy a férfi menopauza sokkal gyakoribb. Egyedül az Egyesült Államokban évente több millió receptet írtak fel, hogy segítsenek az alacsony tesztoszteronszinttel élő férfiak problémáján.

férfi, menopauza

A mostani kutatásba 3 ezer, véletlenszerűen kiválasztott európai férfit vontak be a brit Manchesteri Egyetem kutatói, Frederick Wu vezetésével. A vizsgálat megállapításai szerint a 40 és 79 év közötti férfiaknál csak három tünet – a ritkább reggeli merevedés, a kevesebb szexuális gondolat és a merevedési zavar – állt következetesen kapcsolatban a férfi nemi hormon alacsonyabb szintjével.

A kutatók azt javasolják, hogy a férfi „menopauza” kritériuma a három említett tüneten kívül a vérben mérhető tesztoszteron milliliterenként 3,2 nanogrammnál alacsonyabb szintje legyen. Ez a szint körülbelül a fele annak, amit középkorú férfiaknál az „alacsony normál” kategóriával jellemeznek. Mint Wu és kollégái írták, az így megadott ismérvek segíthetnek abban, hogy ne diagnosztizálják túl az állapotot a középkorú és idősebb férfiaknál, és ne adják nekik feleslegesen a tesztoszteroninjekciókat.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy hat további tünet – köztük a fáradtság és az erőtlenség – szintén gyakori az alacsony hormonszintű férfiaknál, bár nem olyan következetesen, mint a szexualitással összefüggő három kulcstünet. Ugyanakkor utóbbiak sem kizárólag a „menopauzában” szenvedő férfiak sajátjai, meglehetősen gyakran fordultak elő a normál hormonszinttel rendelkező férfiaknál is. A vizsgálatba bevont férfiak harmada számolt be például arról, hogy vagy soha, vagy csak ritkán képes fenntartani merevedését szex közben.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az alacsony hormonszint nem kizárólag a szexuális életben okozhat gondokat, hanem összefüggésbe hozható egyebek közt az elhízással és a cukorbetegség kialakulásával is, így szélesebb körű orvosi problémát jelent.


Forrás: MTI
2010. 06. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés