2020. Július 15. szerda
Újabb bizonyíték támasztja alá a húsfogyasztás és a rák kapcsolatát: francia kutatók patkánykísérletek során összefüggést mutattak ki a szabad levegőn tárolt, és emiatt oxidálódott felvágottak, sonkák, valamint a vastag- és végbélbélrák kialakulása között.

Korábbi vizsgálatok már rámutattak arra, hogy a húsféleségek, különösen a vörös húsok fogyasztása elősegíti a kolorektális rák, azaz a vastag- és végbélrák kifejlődését, de ezt eddig nem támasztották alá kísérleteken alapuló bizonyítékok.

felvágott, sonka, rák

A toulouse-i állatorvosi főiskola kutatói patkányok esetében tanulmányozták a feldolgozott húsáruk fogyasztása és a bélrák kialakulása közötti kapcsolatot. Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy akik nagy mennyiségben, azaz napi 50-100 grammnyi húst fogyasztanak, azoknál 30 százalékkal nagyobb a bélrák kialakulásának veszélye, mint a húst nem fogyasztóknál.

A daganat kialakulása több tényező egybeesésének következménye lehet. Fabrice Pierre, a francia mezőgazdasági kutatóintézet (INRA) munkatársa szerint ezek közé tartozik a sütés-főzés módja, a hús által tartalmazott természetes színezőanyag, illetve az ízt meghatározó és a betegséget okozó baktériumok elleni védelmet nyújtó nitritek mennyisége, és maga az oxidáció. A kutató szerint a műanyag csomagolásban megvásárolt húsáru nem veszélyes, csak ha nyitott csomagolásban tároljuk, ekkor ugyanis oxidálódik.

„Egyszerűbb megfogalmazásban a tanulmány azt jelzi, hogy a levágott sonkaszeletet nem szabad túl hosszú ideig a szabad levegőn hagyni – foglalta össze a gyakorlati tanulságot az AFP számára Denis Corpet, a kutatók egyike. A hús önmagában nem rákkeltő, de ugyanúgy elősegíti a rák kialakulását, mint a túlzott kövérség vagy a nagyétkűség.”

A kolorektális daganatok az első számú halálozási oknak számítanak Franciaországban a nem dohányzók körében. Évente 36 ezer személy betegszik meg benne, és minden második eset halálos kimenetelű.


Forrás: MTI
2010. 07. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés