2018. Április 27. péntek
Egy a The Lancet című orvosi folyóiratban közzétett kutatás szerint a krónikus fáradtságban szenvedők között hatszor nagyobb az öngyilkosságot elkövetők aránya. A londoni King’s College munkatársainak ezzel talán sikerül eloszlatniuk azt a közkeletű vélekedést, miszerint a krónikus fáradtság szindróma nem több, mint a juppik üres nyavalygása.

A kutatók 2000 személyt kísértek figyelemmel hét éven keresztül, és megállapították, hogy közülük azok, akik krónikus fáradtságra panaszkodtak, nem haltak meg gyakrabban sem rákban, sem egyéb betegségben, ellenben sokkal többször követtek el öngyilkosságot, mint azok, akiknek nem volt ilyen problémájuk. A krónikus fáradtság tünetei az influenzáéhoz hasonlítanak, az ember rendkívüli fáradtságot érez, emellett lelkileg is letargikus állapotba kerül, és ez akár évekig is eltarthat. A betegség pontos oka egyelőre ismeretlen, és a szkeptikusok szerint valójában csupán egy pszichológiai állapotról van szó, ezért igazi kezelést sem érdemel, ám a legújabb kutatások ennek ellentmondanak.

Sajgó ízületek szelíd gyógyítója>>>

A vizsgálat során, azaz 2007 és 2013 között 17-en haltak meg az alanyok közül, nyolcan rákban, öten saját maguk vetettek véget életüknek, négyen pedig egyéb okokból távoztak az élők sorából. Miután minden egyéb tényezőt is figyelembe vettek a szakemberek, arra a megállapításra jutottak, hogy az öngyilkosok aránya hatszor magasabb volt azok között, akik krónikus fáradtságban szenvedtek, mint a teljes társadalomra nézve. Amint azt a kutatást vezető Matthew Hotopf professzor megjegyezte, a krónikus fáradtság szindróma alapjaiban befolyásolja a beteg életét, ezért fontos, hogy az illető megfelelő ellátást és segítséget kapjon, és vegyék komolyan a panaszait, ne bagatellizálják el a kérdést azzal, hogy próbáljon meg pozitívan gondolkodni, vagy kezdjen el sportolni valamit.


Forrás: Medipress
2016. 02. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés