2014. Augusztus 28. csütörtök

A hónap témája: Epepanaszok

epekímélő étrend

Az epekímélő élelem legyen zsírszegény. A szénhidrátok állnak a diéta előterében, ezek is elsősorban könnyen felszívódó élelmiszerek formájában, mint pl.: liszt, rizs, méz, amennyiben engedélyezett cukor, gyümölcs- és zöldséglevek, kompótok, nyers gyümölcsök.


BŐVEBBEN


epe, diéta

Mivel az epe a zsírok emésztésénél játszik szerepet, az általános epekímélő étrend esetén a zsírbevitel csökkentése alapvető követelmény. Akut epehólyag-gyulladás vagy epeköves roham után, a görcsös állapot ideje alatt szigorú koplalásra van szükség.


BŐVEBBEN


gyógynövények, epebetegségek

Az epepanaszok kialakulásának hátterében álló okok között az egyik legfontosabb a túl zsíros, fűszeres ételek fogyasztása. A helyes étrend mellett sokat segíthetnek e problémák kezelésében a gyógynövények.


BŐVEBBEN


epehólyag-kövesség, epekő

Az epehólyag-kövesség nagymértékben függ a különböző társadalmi és étkezési szokásoktól. Az epekő miatt károsodott epehólyag állandó veszélyt jelent tulajdonosa számára. A megoldás az epehólyag eltávolítása, vagy kőmentessé tétele. Ma egyre kifinomultabb eljárások állnak orvosok és betegek rendelkezésére.


BŐVEBBEN


epehólyag-gyulladás
Epehólyag-gyulladás kövek hiányában is kialakulhat, amit leggyakrabban bakteriális fertőzés vált ki. A betegség klinikai tünetei és szövődményei azonban megegyeznek a köves epehólyag-gyulladáséval.
BŐVEBBEN


epebeteg, receptek

Az epebetegeknek sok finom falatról kell lemondaniuk, ugyanakkor változatos alapanyagok felhasználásával és egy kis kreativitással nekik sem kell egyhangúan étkezniük. Íme néhány nem hétköznapi, de egyszerűen elkészíthető, epebetegségben is fogyasztható étel.


BŐVEBBEN



További cikkeink




Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés