2017. November 20. hétfő
Az epekímélő élelem legyen zsírszegény. A szénhidrátok állnak a diéta előterében, ezek is elsősorban könnyen felszívódó élelmiszerek formájában, mint pl.: liszt, rizs, méz, amennyiben engedélyezett cukor, gyümölcs- és zöldséglevek, kompótok, nyers gyümölcsök.

Az epehólyag-megbetegedés akut stádiumában lényegesen szigorúbb diéta kívánatos, mint az alábbiakban felsoroltak.
Túlsúlyos betegek étrendje legyen kalóriaszegény, azaz a zsír mellett korlátozni kell a szénhidrátok fogyasztását is.
Alapvető, hogy az epebetegek kerüljenek minden olyan ételt, amit tapasztalatuk szerint nehezen viselnek el.

epekímélő étrend

Javasolt és kerülendő élelmiszerek

Hús
Javasolt: Főtt, párolt, grillezett gyenge hús vagy sültből középdarabkák, borjú, marha vagy jól párolt vad, tyúk, pulyka, baromfi bőre nélkül. Sovány sonka, nyúl, nyers borjúnyelv.
Kerülendő: Sült, rántott, pirított, füstölt (sonkán kívül) vagy panírozott húsételek, zsíros hús vagy baromfiféle, pl.: liba, kacsa, zsíros sertéshús, szarvas, füstölt szalonna, vese, kövér sonka, borjúmirigy.

Kolbászok
Magas zsírtartalmuk miatt nem ajánlottak a zsíros, füstölt vagy erősen fűszerezett kolbászáruk!

Halak
Javasolt: sovány halfajták pl.: tőkehal, pisztráng, csuka, compó, lepényhal zsírszegényen elkészítve, kékre főzve, párolva vagy felfújtnak.
Kerülendő: zsíros halfajták: ponty, angolna, szardínia, tonhal, szardella; zsíros,erős vagy savanyú halmarinád, halsaláta.

Tojás
Javasolt: 1–2 tojás lágyra főzve vagy habnak felverve.
Kerülendő: keménytojás, tükörtojás, rántotta, majonéz, majonézes (kaszinó) tojás, tojássaláta, sonkás tojás.

Tejtermékek
Javasolt: édes, savanyú tej, joghurt, író, zsírszegény krémsajt (ezek zsírtartalma a csomagoláson szerepel, 35–40%-ig fogyasztható), túró, gervais, vékonyan kenyérre kenve – ha elviselhető.

Zsírfélék
Javasolt: vaj, margarin, növényi olaj kis mennyiségben.
Ajánlatos: kukorica-, napraforgó-, búzaolaj. Ezek gazdagok telítetlen zsírsavakban! Az egyéni tűrőképességre tekintettel kell lenni! Általában 40 g főzőzsír és 20 g kenőzsiradék ajánlatos naponta.
Kerülendő: pecsenyezsír, libazsír, szalonna, erősen hevített zsírok.

Kenyér
Javasolt: fehér, graham, durva őrleményű kenyér.
A barna kenyérféléket, graham kenyeret, ha elviselhető, előnyben kell részesíteni a fehér kenyerekkel szemben.
Túlérzékenységnél a fehér fajta ajánlatos.
Kerülendő: friss kenyér, durva, nehéz, nedves, korpás kenyér.

Zöldségek
Javasolt: répa, saláta (főző) fejessaláta, fiatal spárga, gomba, fiatal zöldbab, gyenge borsó, zeller, tök, sárgarépa, petrezselyem, hagyma, uborka főzelékként, kevés karfiol, kelbimbó vagy fiatal karalábé.
A zöldségeket legjobb főzni, kevés sóval, vajban vagy olajban megforgatni. Csak fiatal zöldséget használjunk. Mélyhűtött zöldséget vagy gyümölcsöt nyugodtan lehet használni. Salátát gyenge ecetes vízben vagy citromlében, esetleg kevés cukorral készítsünk.
Kerülendő: fás vagy felfújós zöldségfélét (mint káposzta, hüvelyesek, kelkáposzta) használni. A paradicsomot nem mindenki bírja. A rántást kerüljük! Kerülendő az uborka- vagy paradicsomsaláta, a nyers hagyma, a konzerv főzelék.

Tésztafélék
Javasolt: a könnyű, zsírszegény tésztaféle, mint pl.: kekszek, puding, felfújtak, kevert tészták, száraz keksz, rétes, krumplis tészta, búzadara.
Kerülendő: csokoládés, vajkrémes, tejszínhabos; leveles; dióval, mandulával, mákkal töltött; zsírban sült, zsíros (lángos, fánk); krumplis, valamint felfújós tészták, mint pl.: a friss élesztős tészta.

Édességek
Javasolt: gyümölcscukor, kandírozott gyümölcs, méz, lekvár, dzsem.
Általában az édesség gondot szokott okozni.
Kerülendő: minden csokoládé, marcipán, fagylalt.

Köretek

Javasolt: krumpli, rizs, tésztafélék, nokedli, omlós zsemlemorzsa, dara, túrógombóc, krumplis gombóc vagy nudli (ha nem zsírban sült).
Kerülendő: minden zsírban sült köret (krokett, sült krumpli stb.)

Levesek
Javasolt: hamislevesek, mint pl.: dara-, rizs-, zabpehely-, becsinált-, krumpli- vagy zöldségleves (a megengedett zöldségekből).
Kerülendő: erős marha- vagy borjú-, tyúkleves, füstölt levesek, leveskivonatok, -kockák.

Gyümölcsök
Javasolt: tűrés szerint alma, körte, narancs, mandarin, banán, grapefruit, bogyós gyümölcsök, füge, mazsola, datolya, szárított gyümölcskompót (héj nélküli őszi- és sárgabarackból), gyümölcssaláta.
Kezdetben kompótnak készítve ajánlatos!
Kerülendő: dió, éretlen gyümölcs, nyers sárgabarack, cseresznye, szilva, őszibarack.

Italok
Javasolt: sovány tej, gyenge tejeskávé, világos tea, gyógyteák, gyümölcs- és zöldséglé (ha elviselhető), ásványvíz, melyből, ha tartalmaz, a szénsavat előbb pezsegtessük ki.
Kerülendő: minden alkoholtartalmú ital, erős tea, erős fekete, jégbe hűtött vagy erősen szénsavas italok.

Fűszerek
Javasolt: minden konyhanövény, mint pl.: petrezselyem, kömény, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, levendula, zsázsa, torma, turbolya, metélőhagyma.
Kerülendő: nagyobb mennyiségben hagyma, fokhagyma, mustár, bors, paprika, curry, kapor, erős mártások, Worchester- (paprika-)szósz, paradicsomos ketchup és minden csípős fűszer.

Copyright Satco



Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés