2022. Január 23. vasárnap
Nem igazán számít partnerük, de még orvosuk szava sem, amikor a mellrákkal küzdő nőknek arról kell dönteniük, hogy milyen műtéti eljárás segítségével szabaduljanak meg a daganattól. A jelek szerint a masztektómiát választók száma egyre növekszik.

„A mellrákot a technika fejlődésének köszönhetően már a korai stádiumban is könnyű azonosítani, a kezelés hatékonyságának növelésével pedig a túlélési arány mintegy 98 százalékos. Emiatt aztán a betegség utáni élet sokkal inkább az előtérbe került, és a felépülő nők későbbi életminősége fontos, amikor a beavatkozás módjáról kell dönteni. A nőknek számolniuk kell azzal, hogy milyen szerepet kap majd életükben az intimitás a műtét után, és ez a szempont fontos tényező, amikor a beavatkozás módjáról döntenek” – mondja a kutatást vezető Dr. Rebecca M. Kwait.

A friss kutatás keretében 400 nő válaszolt a kérdésekre döntésével kapcsolatban. Közülük 67,9 százalék a lumpectómiát (emlőmegtartó műtét) választotta, míg 8,6 százalék a masztektómiát (emlő eltávolító műtét), míg 23,5 százalék a masztektómia mellett döntött, rekonstruktív műtéttel kiegészítve azt. A résztevők több mint 77 százaléka kapcsolatban élt, és 65 százalék arról számolt be, hogy partnerük is elkísérte őket a műtéti beavatkozással kapcsolatos konzultációra.

Egyre több páciens választja a mellrák azonosításának korai stádiumában a masztektómiát, amelyet aztán rekonstruktív műtét követ, miközben a lumpectómia mellett döntők száma fokozatosan csökken. A szakemberek azzal tisztában vannak, hogy a műtéti eljárások sikere és a nők önbizalma között szoros összefüggés van, azzal kapcsolatban azonban nincs adat, hogy milyen tényezők befolyásolják a döntést.


Forrás: Medipress
2016. 07. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés