2018. Április 27. péntek
Oka van annak, hogy sokan előítéletesek, a szakemberek azonban végre tudják mi van emögött: az előítéletes ember agyának egyszerűen hosszabb időre van szüksége, hogy pozitív dolgokat tudjon előhívni az adott emberrel vagy csoporttal kapcsolatban.

A szakemberek 83 önkéntes agyát vizsgálták, hogy megértsék, mi zajlik a fejünkben, amikor előítéletesek vagyunk. Az EEG segítségével végzett kutatás során a résztvevőket, hogy soroljanak fel pozitív dolgokat csoporttársaikról vagy vadidegenekről egy-egy kivetített foot alapján. “Az, amit egy ember gondola és mond, nem mindig ugyanaz, sokan azonban olyan ügyesen elrejtik előítéleteiket, hogy még maguk sem tudnak róluk. Az erősen előítéletes emberek csupán abban különböznek kevésbé előítéletes társaiktól, hogy tovább tart, amíg egy emberrel, csoporttal vagy helyzettel kapcsolatban pozitív dolgokat tudnak felvonultatni” – mondja a kutatást elemző Dr Lorena Gianotti professzor.

A szakember szerint nem meglepő, hogy ha valami vagy valaki nem rokonszenves, nem áll hozzánk közel, nehezebb pozitív dolgokat felsorolni vele kapcsolatban. Egy foci-drukkernek több időre van szüksége ahhoz, hogy a rivális csapattal kapcsolatos pozitívumokat sorakoztasson fel, és ez kicsit sem meglepő. A konzervatív világnézet szintén összefügg az előítéletekkel. A kutatás sorén kiderült, hogy a jobboldali szavazók általában véve kevésbé intelligensek, mint a baloldaliak, ezért nekik tovább tart, míg egy-egy ismeretlen jelenséggel vagy személlyel kapcsolatban pozitívumokat is képesek felsorakoztatni.


Forrás: Medipress
2016. 03. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés