2018. Június 25. hétfő
Egy az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint az egyedülálló szülők – és közülük is különösen a nők – azok, akik a legkevesebbet és a legrosszabbul alszanak.

Amint azt a kutatást vezető Colleen Nugent kifejtette, korábban már számos vizsgálat foglalkozott az egyedülálló szülők egészségi állapotával, ám az alvási szokásaikat most először vették górcső alá. Szakemberek ajánlása alapján egy felnőtt embernek napi hét óra alvásra van szüksége, ám a mostani vizsgálat kimutatta, hogy a 18 év alatti gyermekkel rendelkező szülők – főleg a nők – ennél jóval kevesebbet alszanak, és az alvásminőségük sem optimális. Az egyszülős háztartásokban a nők közül tízből hárman nehezen aludtak el és fáradtan ébredtek, míg a férfiak között ez az arány tízből kettő volt. Kathryn Lee, a San Francisco-i Kalifornia Egyetem alváskutatója nem lepődött meg az eredményeken, véleménye szerint ugyanis többnyire a nők azok, akik 24 órás szolgálatban állnak a család, és főleg a gyerekek rendelkezésére.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a kétszülős, gyermekes családokban élők ritkábban szorulnak altatóra (közel 4 százalék), mint a gyerektelenek (8 százalék), illetve mint a gyermeküket egyedül nevelők (7 százalék). A szakemberek szerint, bármilyen életszakaszban vagyunk is éppen, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás mindig nagyon fontos, ezért ezt mindig komolyan kell venni. A tartós alvásmegvonás számos krónikus betegség – például cukorbetegség, szívbetegség, depresszió – okozója lehet, illetve a balesetek mértékét is megnövelheti.


Forrás: Medipress
2016. 01. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés