2024. Március 19. kedd
A virsli kétes hírnevén a gyártók régóta igyekeznek javítani azzal, hogy a gyerekek által is nagyon kedvelt húsfélét egészségesebbé teszik. Most úgy tűnik, ez német kutatóknak sikerült is.

A németországi Frauenhofer Intézet olyan virslifajtát fejlesztett ki gyerekek számára, amely nélkülöz mindenféle adalékanyagot. Mindössze húsból, vízből és fűszerekből tevődik össze. Ezen kívül különösen alacsony, mindössze tíz százalék a zsírtartalma: a zsírt gyakorlatilag vízzel és sonkafehérjével pótolják – magyarázta a projektvezető, Christian Zacherl a Die Welt című német lapnak.

virsli

Az új virsli megalkotása azért volt hatalmas kihívás, mert az egészségtelen adalékanyagoknak amúgy fontos szerepük van: tartást, színt és kellemes állagot kölcsönöznek a húsárunak. Ahhoz, hogy olyan terméket hozzanak létre, amely megfelel a virsliről kialakult elképzeléseknek, az előállítóknak fortélyok egész sorát kellett bevetniük.

A kutatók az arányok, fűszerek és hőmérséklet változtatásával kísérletezgettek. A virsli mellett végül öt további terméket is létrehoztak: cabanossi kolbászt, zöldséges mortadellát, kenőmájast, egy sonkafélét és párizsit.

Mivel a zsírszegény termékek kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak, a gyerekek nyugodtan beleharaphatnak a ropogós virslibe anélkül, hogy testsúlyuk vagy egészségük miatt kellene aggódni.


Forrás: MTI
2010. 03. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés