2019. Január 20. vasárnap
Kutatások szerint a dohányzó nők legalább egy évvel korábban esnek át a menopauzán, mint nemdohányzó társaik. A korai menopauza a csontritkulás, a szívbetegségek és más egészségügyi panaszok megnövekedett kockázatával jár.

A Hongkongi Egyetem kutatóinak a Menopause folyóiratban megjelent tanulmányból az derül ki, hogy a dohányosok 43 és 50 éves koruk között, míg a nem dohányzók 46 és 51 éves koruk között lépnek a változókorba. Vlagyimir Dvornyik munkatársaival összesen hatezer – amerikai, lengyel, török és iráni – nő részvételével készült korábbi kutatásokat elemzett. Két kutatás kivételével az összes azt támasztotta alá, hogy a dohányosok fiatalabb korukban érik el a változókort.

dohányzás, menopuza

Dvornyik kutatócsoportja további öt kutatás eredményeit is elemezte, amelyek a nőket a korai és a késői menopauza csoportjaiba osztotta. Az elemzésben részt vevő több mint 43 ezer nő közül a dohányosok esetében 43 százalékkal magasabb volt a korai menopauza valószínűsége, mint azokban, akik sosem dohányoztak.

Jennie Kline, a Columbia Egyetem szakértője szerint a dohányzás azt befolyásolja, ahogyan a nők szervezete az ösztrogént kezeli. A cigarettafüst bizonyos összetevői a petefészekben lévő petéket is károsíthatják, ami előrehozhatja a változókor kezdetét.

Kline azt is hozzátette, hogy nők milliói szenvedik el a menopauzával járó számos kellemetlen tüneteket annak ellenére, hogy hormonpótló terápiával ezek 90 százalékát meg lehet szüntetni a kezeléstől számított három hónapon belül. A Nemzetközi Menopauza Társaság szerint a kezelés ráadásul a csontritkulást is megakadályozhatja, a hormonpótló kezelés biztonságosságával kapcsolatos aggályokat pedig eltúlozzák. A szervezet elnöke azt tanácsolja a nőknek, hogy ne viseljék el némán az akár évekig tartó tüneteket, hanem bátran éljenek a kezeléssel.


Forrás: Medipress
2011. 10. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés