2019. Január 20. vasárnap
A csontritkulás megelőzésére az idősebb nőknek fokozott kalcium- és D-vitamin-bevitelt javasolnak, a férfiaknál ez azonban nem segít, számukra a csontsűrűség növeléséhez inkább a testedzés a megoldás, állapították meg ausztrál kutatók.

A Melbourne-i Egyetem szakemberei Robin M. Daily vezetésével vizsgálataik során 59-70 év közötti férfiakat osztottak több csoportba. Az egyik csoportban lévőknek testedzést írtak elő, a második tagjai kalciummal és D-vitaminnal dúsított tejet ittak, a harmadik csoportban lévők mindkettőt csinálták, a negyedik csoport semmit sem tett. A 18 hónapig folyó vizsgálat kezdetén és végén a kutatók megmérték csontsűrűségüket.

kalcium, D-vitamin, férfiak

Kiderült, hogy a testedzést végző férfiak csontsűrűsége nagyobb volt, mint azoké, akik naponta 1000 milligramm kalciumot és 800 (IU) egységnyi D-vitamint szedtek. Nem járt plusz előnnyel az étrend-kiegészítők fogyasztása a harmadik csoport tagjai számára sem, akik testmozgást is végeztek. Ez utóbbi azt jelzi, hogy a férfiak étrendjében volt elegendő D-vitamin és kalcium, ami hozzásegítette őket a csontsűrűség erősítéséhez testedzés útján – mutattak rá a szakemberek a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism szaklapban közzétett tanulmányukban.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a vizsgálat eredményei ellenére az embereknek szükségük van a napi elegendő kalcium- és D vitaminbevitelre, hogy csökkentsék a csontritkulás kockázatát. "Olyan ez, mint a négylábú asztal. Szükség van a D-vitaminra és a kalciumra, a testmozgásra és a gyógyszeres kezelésre, ha fellép a csontritkulás, a negyedik láb pedig az, hogy elmagyarázzuk az embereknek, hogyan előzhetik meg a csonttörést" – fejtette ki Mone Zaidi, a New York-i Mount Sinai Orvosegyetem kutatója.


Forrás: MTI
2011. 01. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés