2019. Szeptember 22. vasárnap
Friss adatok szerint a cukorbetegség Magyarországon egyre több embert érint: az ország egyes területein arányuk a lakosság 10%-át is elérheti. A betegség előfordulása a gyerekek körében is nő.

Gondozási és gyógyszerforgalmazási adatok szerint a cukorbetegségben érintettek száma folyamatosan emelkedik Magyarországon. Egy közelmúltban végzett nyugat-dunántúli vizsgálatsorozat például 10 százalékot meghaladó előfordulást észlelt – ez az érték lényegesen magasabb, mint a korábban elfogadott 7,6 százalék. Egy másik adat szerint a 14 év alatti gyerekeknél 7,78 százalékos az 1-es típusú diabétesz előfordulási aránya.

cukorbetegség

Mindez arra hívja fel a figyelmet, hogy a cukorbetegség szempontjából veszélyeztetettek mielőbbi kiszűrésére van szükség. A Magyar Diabetes Társaság a 77 Elektronika Kft. támogatásával a Finnországban sikeresen alkalmazott FINDRISC kockázat-alapú szűrővizsgálat alapján az országban elsőként indított az alapellátásban dolgozók bevonásával felmérést, hogy időben felismerjék a cukorbetegséget megelőző szénhidrát-anyagcserezavarokat.

A résztvevők kockázatbecslő kérdőívet töltöttek ki, azok pedig, akiknél ez alapján emelkedett rizikót találtak, laboratóriumi vércukorvizsgálaton vettek részt. Mint kiderült, a résztvevők 12,9 százalékánál találtak valamilyen cukoranyagcsere-zavart, és 3,01 százaléknál fedeztek fel már meglévő, de addig nem diagnosztizált cukorbetegséget.

A vizsgálatban 12-18 éves gyerekek is részt vettek, náluk az Amerikai Diabetes Társaság ajánlásai alapján elkészült kérdőívet használták. A serdülők 43,2 százalékánál mutatták ki a cukorbetegség fokozott kockázatát, és közülük 5,6 százalék esetében már a cukoranyagcsere kóros eltérése is tetten érhető volt.

A cukorbetegség anyagilag az államra is nagy terhet ró: a gyógyszeres kezelésben részesülő betegekre vonatkozó adatok szerint a cukorbetegség és szövődményei az Országos Egészségbiztosítási Pénztár éves kiadásainak 13 százalékát teszik ki.


Forrás: Medipress
2010. 03. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés