2020. Február 24. hétfő
A gyermekkori, más néven I-es típusú cukorbetegség kiváltó okának leleplezéséhez jelenthet közelebbi lépést egy felfedezés: olasz kutatók összefüggést találtak a diabétesz és egy gyakori vírus között, amely rendszerint enyhébb fertőzést okoz.

Az enterovírusok gyakori vírusok, melyek legtöbbször a bélrendszerben telepednek meg; az általuk okozott fertőzés különösen a gyerekek körében terjed. Nem feltétlenül okoznak heveny betegséget. Ha mégis, többnyire influenzára utaló tüneteket, izomfájdalmat, bőrtüneteket válthatnak ki, egyes fajtái azonban súlyosabb betegségeket, például agyhártya- és agyvelőgyulladást, vagy szívizomgyulladást okozhatnak, illetve közéjük tartozik a járványos gyermekbénulás hátterében álló vírus is.

cukorbetegség, enterovírusok

Az Insubriai Egyetem Antonio Toniolo által vezetett szakemberei 2-16 éves – cukorbeteg és egészséges – gyerekek vérében enterovírusos DNS-t kerestek. Míg a cukorbetegséggel diagnosztizált gyerekek 83 százalékának vérében mutatták ki a vírus jelenlétét, addig az egészségeseknél csak hét százalék volt ez az arány.

Az eredmények szerint az enterovírusok különböző fajtái jelentős kapcsolatban állhatnak a korai gyerekkori cukorbetegséggel – mondta Toniolo az amerikai mikrobiológiai társaság konferenciáján San Diegóban, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a vírusfertőzés és a gyerekkori cukorbetegség között nem törvényszerű a kapcsolat, eredményeik azonban egybecsengnek korábbi tanulmányokkal, amelyek szintén feltételezték az összefüggést.

A gyerekkori, vagy 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, amelynek során a szervezet nem képes maga előállítani az inzulint. A betegség olyan embereknél jelenhet meg, akik genetikailag hajlamosak rá, azonban a tudósok szerint kialakulásához eddig ismeretlen kiváltó okok is kellenek.

    
Forrás: MTI
2010. 05. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés