2020. Szeptember 27. vasárnap
Egy amerikai felmérés szerint bizonyos esetekben egy jól képzett, tapasztalt orvos által végzett vizsgálat többet ér, mint egyCT-felvétel.

Dr. Ahmad Khaldi, a Chicagói Egyetem orvosi karának Idegsebészeti Intézete vezető rezidense és munkatársai a Journal of Neurosurgery c. szaklapban arról számolnak be, hogy az orvosok által elvégzett fizikális vizsgálat megbízhatóbb lehet a CT-felvételnél annak eldöntésére, hogy a beteget újra kell-e operálni bizonyos szövődmények, például vérzés miatt.

CT-vizsgálat

A nyitott agyműtétek után a betegek többségénél rutinszerűen kontroll CT-felvételt készítenek, általában 24 órán belül. Azonban a CT költséges (több tízezer forintba kerül), sugárterheléssel jár a páciens számára, akit a vizsgálatra külön el kell szállítani, ami emberi erőforrást köt le, és megtöri a radiológiai osztályok munkájának ritmusát is.

A vizsgálatban 251 olyan beteg adatait nézték át, akik 24 órával a beavatkozás után CT-vizsgálaton estek át, és emellett orvosuk is megvizsgálta őket. Mindössze tíz betegnél tapasztaltak olyan eltérést a műtét után – például lassabb ébredést –, ami igazolta aCT-vizsgálat sürgős elvégzésének szükségességét. Ezek közül 3 esetben (azaz 30%-nál) igazolódott, hogy a probléma ismételt műtétet tesz szükségessé.

A többi 241 esetben, az alapos ok nélkül, rutinszerűen elkészített CT-felvétel szerint nem volt szükség újabb műtétre, annál a 14 páciensnél pedig, akiknek később jelentősen rosszabbodott az állapota, 13-nál a műtét után 4 órán belül készített CT nem mutatott eltérést, vagy csak egészen csekély mértékűt.

A kutatók szerint a közvetlenül műtét után készült CT-vizsgálat hamis biztonságérzetet adhat az orvosnak, amely miatt ritkábban ellenőrzi a betegét és végzi el a neurológiai vizsgálatokat. Dr. Thomas Origitano, az intézet igazgatója hozzátette: „A CT kiváló vizsgálóeljárás, de megalapozott orvosi javaslat nélkül nem feltétlenül hasznos.”


Forrás: Medipress
2010. 01. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés