2024. Március 29. péntek
Az Adelaide Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a magas zsírtartalmú diéta befolyásolhatja a gyomorban elhelyezkedő és a teltségérzet kiváltásában szerepet játszó receptorok működését.

A PLOS ONE című folyóiratban a napokban közzétett tanulmányban a University’s Centre for Nutrition and Gastrointestinal Diseases kutatói laboratóriumi körülmények között vizsgálták a csípős csilipaprika gyomorban található receptora (TRPV1) és a teltségérzet kialakulása közötti kapcsolatot. „Telt állapotban a gyomor kitágul, ami aktiválja a gyomorban található idegeket, és ez azt az információt közvetíti a szervezet felé, hogy az illető már elég táplálékot vett magához. A vizsgálatunk során megállapítottuk, hogy a folyamat szabályozásában a csilipaprika TRPV1 receptora vesz részt.” – mondta Amanda Page, a közlemény egyik szerzője, a University of Adelaide’s School of Medicine egyetemi docense.

„Korábbi vizsgálatok alapján már ismert volt, hogy a csípő csilipaprikában található kapszaicin hatására az embereknél csökken a táplálékfelvétel. A vizsgálatunk során igazoltuk, hogy a TRPV1 receptor hibás működése esetén a gyomor kitágulására kevésbé reagálnak a gyomorban található idegek, ami késlelteti a teltségérzet kialakulását, és ezért az illető több táplálékot vesz magához. A kapszaicin táplálékfelvételre gyakorolt hatása tehát a gyomron keresztül valósulhat meg. A kutatás során azt is kimutattuk, hogy az elhízást okozó magas zsírtartalmú diéta is károsíthatja a TRPV1 receptorokat.”

Dr. Stephen Kentish szerint ezek az eredmények új kezelési lehetőségek kifejlesztésére adhatnak lehetőséget. „Nagyon izgalmas, hogy egyre többet tudunk a TRPV1 jelútról, és arról, hogy a csípős csilipaprika fogyasztásával megelőzhető a túlzott mértékű táplálékfelvétel, mégpedig a gyomorban található idegek működésének szabályozásával.” – mondta Dr. Kentish, a University of Adelaide’s School of Medicine munkatársa. „A kutatás következő részében a TRPV1 receptor aktivációjának további mechanizmusait szeretnénk feltárni annak érdekében, hogy egy ízletesebb kezelési lehetőséget tudjunk kifejleszteni.További vizsgálatokat tervezünk annak feltérképezésére is, hogy a magas zsírtartalmú étrend hogyan csökkenti a TRPV1 receptorok érzékenységét, és vajon ezt vissza tudjuk-e fordítani.”


Forrás: Medipress
2015. 08. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés