2018. Június 21. csütörtök
1 . oldal
A legfrissebb eredmények szerint futókban és kerékpározókban Botox injekciókkal gyógyítható a térdfájdalom. Az általában kozmetikai eljárásokban alkalmazott módszer segít a minden nyolcadik aktív embert érintő fájdalmas térdbetegség kezelésében.

Az Imperial College London és a Fortius Klinika munkatársai 45 laterális patellofemorális túlterhelés szindrómában szenvedő beteg bevonásával végezték el kísérletüket. A betegségben szenvedő emberek, gyakran futók és kerékpározók, a térdízület elülső és oldalsó részén éreznek fájdalmat. A kísérlet során a botulinum toxin egyik típusát fecskendezték be az egyik elülső izomba, amit személyre szabott fizioterápiás kezelések követtek. A betegek több mint kétharmadának (69 százalék) nem volt szüksége több orvosi kezelésre, és öt évvel később is a fájdalom teljes mértékű csillapodását tapasztalták.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a betegek 80 százaléka a hagyományos kezelések után továbbra is tapasztalnak fájdalmat, 74 százaléka pedig csökkent aktivitási szintet tapasztal. A laterális patellofemorális túlterhelés szindróma (LPOS) profi és amatőr futókat és kerékpározókat, illetve általában az aktív embereket érinti. Tünetei között szerepel a gyulladás és az éles, lokalizált fájdalom illetve gyulladás, ami megakadályozza a sportolókat tevékenységük folytatásában, és felépülésük néhány napot vesz igénybe. A betegséget jelenleg fizioterápia, gyulladáscsökkentő gyógyszerek, szteroid injekciók segítségével kezelik, és ha ezek nem válnak be, műtéthez folyamodnak. A kezelések ellenére a betegek többsége tartós fájdalomról és aktivitási szintjének csökkenéséről számol be.

A tanulmány társszerzője, Dr. Jo Stephen, az Imperial College London munkatársa így nyilatkozott: „Fizikoterapeutaként rendkívül frusztráló látni, hogy kifogyunk a kezelési lehetőségekből az ebben a fájdalmas betegségben szenvedő pácienseink esetében. Sok sportoló, aki részt vett ebben a kutatásban, korábban már minden más kezelési lehetőséget kimerített, így ez volt számukra az utolsó esély. Nagyon örülünk, hogy módszerünk kedvező eredményeket hozott a betegek számára, ami biztató lehet minden aktív embernek az egész világon.”


Forrás: Medipress
2016. 02. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés