2020. Szeptember 22. kedd
A bőr színének változása alapján dolgoztak ki új technológiát az Utahi Állami Egyetem tudósai, hogy a vérkeringés állapotáról információhoz jussanak.

Jake Gunther elektromérnök professzor és egykori tanítványa, Nate Ruben olyan technológiát fejlesztettek ki, amelyik egy videokamera és egy szoftver segítségével becsüli meg a pulzusszámot - számolt be a szabadalomról az eurekalert.org. "Ahogy a szív keringeti a vért az artériákon és a vénákon át, a bőr által elnyelt fény mérhető mértékben változik. Szabad szemmel ez nem látható, de amikor a szoftverünk feldolgozza a kamera képeit, a változás egyértelmű" - magyarázta Gunther. A videokamerák színértékei közül a zöld nyújt olyan információt, amely lehetővé teszi a pulzusszám becslését.

Figyelemzavar, izomfájdalom? Ez az anyag hiányozhat! > > > 

"A vér hemoglobinja a zöldnél mutat fényelnyelési kiugrást, tehát amikor a vér az artériákon át a bőr közelében áramlik, több zöld nyelődik el, kevesebb verődik vissza, ami azt jelenti, hogy a kamera képein kevesebb zöld értéket látunk" - mondta Gunther. A program a színadatokat elemezve számítja ki az arc, a nyak és a karok bőrének átlagértékeit.

Ez a bőrérintkezést nem igénylő megfigyelőrendszer forradalmasíthatja az orvosi felszerelések és a fogyasztóknak árult készülékek - többek között a babák légzésfigyelői vagy a fitneszeszközök - világát. A találmány egy jövőbeli változata még a vérnyomást és a vér oxigénszintjét ellenőrző berendezéseket is felválthatja. Az ötlet akkor fogant meg, amikor Rubennek és feleségének megszületett az első babája 2012-ben és az anya folyamatosan figyelte a babát álmában.

Amit a magnéziumhiányról csak kevesen tudnak! > > >

A sok bölcsőhöz szaladgálás miatt jutott eszébe a férjnek, hogy jobb bébiőrt kellene fejleszteni. Akkoriban egy hasonló elképzelésen dolgozott, webkamerák segítségével becsülték meg a pulzusszámot. A technológia akadályba ütközött, mert az alvó babák nem mozdulatlanok alvás közben, a kamera jelzéseit megzavarta a mozgás. Ruben és Gunther azonban olyan módszert dolgoztak ki, ami kiválasztja azokat a jeleket, amelyekre szükségük van.


Forrás: MTI
2018. 02. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés