2018. Június 21. csütörtök
Egy nemrégiben közzétett vizsgálatból kiderült, hogy az autista gyerekek társas készségein javítani lehet, ha oxitocint spriccelnek az orrukba.

A kutatást vezető Karen Parker megjegyezte, hogy az esetből még nem kell messzemenő következtetéseket levonni, de jó kiindulási alap lehet a további kutatások számára, főleg, mivel az is kiderült, hogy a legtöbb javulást azoknál a gyerekeknél jelentkezett, akiknek eleve a legalacsonyabb volt az oxitocinszintjük.

Az évezred nagy kihívása a nyugati világban > > >

Az autizmus spektrumzavarral küzdőknél az egyik legnagyobb gondot a társas érintkezések nehézsége, illetve a szegényes verbális kommunikáció jelentik. A betegség az enyhe formától egészen a súlyosig terjedhet és az Egyesült Államokban például minden 68. gyereket érinti valamilyen mértékben. Az autista gyermekek állapotát gyógyszerrel nem igazán lehet fejleszteni, ezért is nagy jelentőségű a mostani felfedezés.

Az oxitocin nevű hormon az emberek közötti kötődéshez szükséges, éppen ezért szokták szeretethormonnak is nevezni. Más vizsgálatokból az is kiderült, hogy a társas kapcsolatok során is fontos szerepe van, a szakemberek ezért gondolták úgy, hogy az autizmus esetében is segítséget nyújthat.

Ez a csúnya betegség a strandon hódít >>>

A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban közzétett vizsgálat során 32 hat és tizenkét év közötti autista gyereket kísértek figyelemmel, akik egy része naponta kétszer kapott az oxitocinos orrspray-ből négy héten át, és ezeknek a gyerekeknek a kísérlet végére 10 ponttal javult a szociális készsége, míg a kontroll csoporté csak hárommal. A szakemberek azt is megfigyelték, hogy előbbiek egy részénél az oxitocin hormon termelődése is javulást mutatott. A kutatók a jövőben további vizsgálatokra készülnek, hogy kiderüljön, vajon hosszú távon is érezhető változások állnak-e be a spray hatására, a gyerekek könnyebben kötnek-e barátságokat, és a tanárok is érzékelik-e az esetleges változásokat.


Forrás: Medipress
2017. 07. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés