2021. Szeptember 28. kedd
Brit kutatók felfedezték, hogy az emberi anyatej egyik összetevője megóvja az újszülöttek érzékeny bélrendszerét és helyreállítja annak sérüléseit.

A University of London kutatói minden általuk vizsgált anyatejmintában megtalálták bizonyos mennyiségben a PSTI (pankreatikus szekretoros tripszin inhibitor) nevű enzimet, melynek emberi bélhámsejtekre gyakorolt hatását laboratóriumi körülmények vizsgálták. Ez az enzim legnagyobb mennyiségben a colostrumban, a szülés utáni első napokban termelődött tejben fordul elő; a tápszerekben nem található meg.

anyatej

A kutatás szerint károsodás esetén az enzim által stimulált sejtek a sérülés helyére vándorolnak, természetes „tapaszt” képezve ott. Emellett a további károsodást is meggátolhatja azáltal, hogy leállítja a bélhámsejtek önmegsemmisítő folyamatait. Mindezek révén a károsodás mértékét 75%-kal tudja csökkenteni.

Ray Playford professzor, a kutatás vezetője szerint eredményük még inkább megerősíti az anyatejes táplálás fontosságát, különösen az élet első napjaiban.


Forrás: Medipress
2009. 07. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés