2020. Október 22. csütörtök
Vajon egy lány egészségének milyen területeit is befolyásolhatja az öröklődés? Elképzelhető, hogy ha meg akarjuk állapítani egy nő egészségügyi kilátásait, elég, ha átnézzük édesanyja kórtörténetét?

A University of London rákkutató intézetének kutatói kimutatták, hogy egy lány esetében a menstruáció kezdetét főként az határozza meg, mikor kezdett menstruálni édesanyja. Korábban azt gondolták, hogy az étrend, különösen a sok hús fogyasztása nagyobb szerepet játszik, mint a genetika.

A brit Daily Mail online kiadása szakértők segítségével sorra vette, hogy milyen eséllyel örökölhetik a nők édesanyjuk testi és lelki egészségi állapotát.

örökletes betegségek

Migrén
Dr. Kate Henry, a New York-i Egyetem neurológusa szerint 70-80 százalékos az esély arra, hogy egy nő örökli édesanyjától a migrénre való hajlamot. Kutatók nemrég fedeztek fel egy gént, amelynek hibás működése esetén könnyebben alakul ki migrén különböző kiváltó tényezők hatására. Utóbbiak különfélék és kiszámíthatatlanok lehetnek, de azonosításuk segítheti a migrénesek állapotának szabályozását. Egyesek élelmiszerekre, például csokoládéra, sajtra vagy a kávéra érzékenyek, de a nemi hormonok is meghatározóak lehetnek.

Emlőrák
Nagy-Britanniában az emlőrákos esetek 3 százaléka örökletes. A BRCA1 illetve BRCA2 génmutációk hordozói nagyobb valószínűséggel öröklik a betegséget. Ha egy vérrokonunknak fiatalon emlőrákja volt, esetünkben is nagyobb a kockázat.
Azoknak a nőknek, akiknek családi kórtörténetében előfordult már emlőrák, genetikai szűrést javasolnak, és ha kiderül, hogy hordozzák a gént, szigorúbb megfigyelés alatt tarthatják őket. Néhányan a korai emlőeltávolítást választják az emlőrák kockázatának csökkentése érdekében. Az emlőrák kockázatát a hormonpótló terápiák, a kombinált fogamzásgátlók szedése, valamint az elhízás is növeli, különösen a változó kor után, de a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás is rizikótényező.

Edzettség
E téren a genetikai kapcsolat akár 50 százalék is lehet. A mondás szerint ha valaki olimpiai aranyéremre pályázik, jól kell megválasztania a szüleit. Az izomtónus és az edzettség fejlesztésének képessége nagymértékben örökletes, egy kutatás pedig azt is bebizonyította, hogy bizonyos genetikai jellemzők meglétekor jóval kevesebb edzés is elegendő az izmok fejlesztéséhez.
A brit ajánlások szerint heti ötször fél órás testmozgás segít megőrizni az egészséget, de az edzettség szintjét nem befolyásolja jelentősen.

Depresszió
Egyes mentális betegségek, köztük a depresszió, a szülés utáni depresszió és a bipoláris zavar közismerten családi halmozódást mutatnak. Kutatások szerint a depresszió öröklésére 10 százalék az esély. Bár a közvetlen genetikai kapcsolat egyelőre nem bizonyított, kutatók azonosítottak egy mutáns gént, a triptofán-hidroxilázt, amely megfosztja az agyat a hangulatot szabályozó szerotonin hormontól, ezáltal pedig szerepet játszhat a depressziós zavarok kialakulásában.
A depresszió kockázatát a kimerültség, a stressz és az alkoholfogyasztás is növelheti. A depresszióval összefüggő gének öröklése még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valakiben ki is alakul a betegség.

Elhízás
Egy brit kutatás szerint azok az emberek, akikben az FTO jelű gén egy bizonyos variánsából kettő található, 70 százalékkal nagyobb eséllyel híznak el, és átlagosan 3 kilóval nehezebbek, mint akiknél egyik sem található meg. Még azok esélye is 30%-kal nagyobb az elhízásra, akiknél csak az génvariáns található meg.
Egy másik tanulmány azt mutatta, hogy míg a normális testsúlyú édesanyák lányai közül 4 százalék elhízott, ez az arány a kövér anyák lányai esetében 41 százalék.
A genetikai rizikó mellett az elhízásért nagyban felelős a kalória- és zsírdús étrend terjedése, és a testmozgás hiánya.

Reumás ízületi gyulladás
Öröklött gének ugyan nem közvetlenül okozzák a betegséget, de növelhetik kialakulásának valószínűségét: ha az édesanya reumás, gyermeke is 50 százalékkal nagyobb eséllyel szenved majd a betegségben.
A reumatoid artritisz gyakoribb olyan emberekben, akik dohányoznak, nagy mennyiségű vörös húst illetve koffeint fogyasztanak. Vírusfertőzések is kiválthatják, bár ez ritka olyan emberekben, akik zöldségekből és gyümölcsökből sok C-vitamint visznek be a szervezetükbe.

Korai menopauza
Ha az édesanyának korai menopauzája volt, lányának 70-85 százalék az esélye arra, hogy ugyanez történik vele is. Az Exeteri Egyetem kutatói szerint úgy tűnik, négy gén együttes a kockázat jelentős növekedéséért felelős.
A korai menopauzát sehogyan sem lehet megelőzni, de a tünetek enyhítése érdekében sok mindent tehetünk, a gyógynövényes kezelésektől a hormonpótló terápiáig bezárólag. A kezelésekről mindenképpen kérjük ki orvosunk véleményét.

Alzheimer-kór
Az édesanyánál fellépő demencia lányánál 3-5 százalékkal, az Alzheimer-kór pedig körülbelül 30-50 százalékkal növeli a kialakulás kockázatát. A brit Alzheimer Társaság szerint több gént azonosítottak már kutatók, amelyek a demencia különböző formáinak kialakulásáért felelősek. Ezer családból egyben az Alzheimer-kór – főként ha fiatal korban jelentkezik – három génnek köszönhető örökletes formája fordul elő. Ugyanakkor az esetek 99%-ára jellemző, 65 éven felül jelentkező időskori Alzheimer esetében csak egy gén játszik szerepet.
A demencia kialakulását akár 20 százalékkal is csökkentheti az egészséges testsúly megtartása, a testmozgás, valamint 35 év felett a rendszeres vérnyomás- és koleszterinszint-ellenőrzés.

Szívbetegség
Akár 20 százalékkal nagyobb lehet a kockázat, ha az édesanyának szívrohama vagy érelzáródás következtében jelentkező mellkasi fájdalma volt. Az Oxford Egyetem kutatói szerint nem egyértelmű, hogy az anya kórtörténete és lánya szívbetegsége közötti összefüggésben a gének vagy a környezeti tényezők (pl. a hasonló étkezési szokások) játszanak-e nagyobb szerepet.
A megelőzés érdekében az életmód a legfontosabb, vagyis meg kell őrizni az egészséges testsúlyt, egészséges étrendet kell követni, csökkenteni kell a só- és az alkoholfogyasztást, és kerülni kell a dohányzást.


Forrás: Medipress/Vital
2011. 04. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés