2018. Május 27. vasárnap
Az antibiotikum megzavarja a szervezet immunrendszerének működését, és mivel a hüvely bakteriális diverzitása csökken, könnyebben fertőződhetünk ilyenkor nemi betegségekkel is.

A friss koreai és japán kutatás szerint az antibiotikummal kezelt egerek hamarabb fertőződtek a HSV-2, ami a genitális herpesz egy típusa, mint a kontrollcsoport tagjai. A jelenség oka a dysbiosis, amely voltaképpen a mikrobióták egyensúlyának felborulása miatt alakul ki, amelyet az antibiotikum idéz elő. Az egerek a fertőzést nem csak gyorsabban kapták el, de hosszabb ideig is tartott, hogy kigyógyuljanak belőle. Bizonyos fertőzöttségi szint fölött pedig a gyógyulás lehetetlen volt: tizenegy napon belül a rágcsálók a kísérlet során elpusztultak.

A Korea Advanced Institute of Science and Technology tudósai régóta kutatták, hogy minek a hatására alakul ki a szervezetben dysbiosis, és jelenleg minden jel arra utal, hogy az antibiotikumok nagy mértékben hozzájárulnak a jelenséghez. “A hüvely mikrokörnyezetének megfelelőnek kell Lennie ahhoz, hogy a kártékony baktérium-kolóniák elszaporodása megelőzhető legyen. Az antibiotikum hatására épp ez a védekezőképesség csökken, illetve szűnik meg. Ezért antibiotikumot valóban csak indokolt esetben szabad felírni, muszáj az orvosokat emlékeztetni erre” – javasolják a szerzők a tanulmányban.


Forrás: Medipress
2016. 02. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés