2020. Október 22. csütörtök
Nagyobb kockázattal alakul ki magas vérnyomás azoknál, akik rosszul alszanak éjszakánként, derítette ki egy amerikai vizsgálat.

A 2007 és 2009 között lefolytatott vizsgálatba 65 év feletti férfiakat vontak be, akik közül kezdetben egyiknek sem volt magas vérnyomása, de a tanulmány végére 31%-uknál alakult ki a betegség. A kutatók azt mérték, hogy az önkéntesek alvás közben mennyi időt töltöttek lassú hullámú, mélyalvásban, majd ennek ideje alapján csoportokba sorolták őket.

alvás, magas vérnyomás

A legrövidebb időt, az alvás teljes tartamának mindössze 4 százalékát mélyalvásban töltő férfiaknál 83 százalékkal nagyobb volt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, mint a legtöbb időt – a teljes alvás 17 százalékát – mélyalvásban töltő embereknél.

Susan Redline, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa, a Hypertension című szakfolyóiratban közzétett tanulmány egyik szerzője kiemelte, hogy eredményük szerint a gyenge alvásminőség, ami a lassú hullámú alvás idejének rövidülésében nyilvánul meg, jelentősen növeli az egyének kockázatát a magas vérnyomás kialakulására. A kutató úgy véli, hogy bár tanulmányuk férfiakra összpontosított, megállapításuk a nőkre is érvényes lehet.


Forrás: MTI
2011. 09. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés