2020. Szeptember 22. kedd
A rendszeres tivornyázás kétszer gyakrabban vezet halálos szívinfarktushoz, mint az egyenletesen elosztott, mértékletes alkoholfogyasztás – derült ki francia kutatók tanulmányából.

A kutatók a Franciaországra, illetve Észak-Írországra jellemző ivási szokásokat hasonlították össze, amihez tíz éven át Lille-ben, Strasbourgban és Toulouse-ban, valamint Belfastban kísértek figyelemmel összesen ezer férfit, akik a vizsgálat kezdetekor, 1991-ben 50 és 59 év közöttiek voltak, és nem volt semmilyen szívbetegségük.

alkohol, szívinfarktus

Az egy hét alatt elfogyasztott alkohol mennyisége a két országban hasonló, de míg az alkoholfogyasztás az észak-íreknél szombatra koncentrálódik, és hússzor gyakoribb a tivornyázás, addig a franciák közel ugyanazt a mennyiséget a héten elosztva isszák meg.

A British Medical Journal című szaklapban közölt tanulmányban a kutatók tivornyának azt az estét nevezik, amelyen valaki ötven grammnál több alkoholt fogyaszt – ez 4-5 pohár bornak vagy ugyanennyi korsó sörnek felel meg.

A szívelégtelenség, a szívinfarktus előfordulása kétszer gyakoribb volt Belfastban, mint Franciaországban, aminek hátterében a kutatók szerint nem csak a dorbézolás áll: sok függ az elfogyasztott alkohol minőségétől is. Míg a belfasti férfiak többnyire sört és erős alkoholt, de bort szinte egyáltalán nem fogyasztottak, addig Franciaországban éppen a bor a leggyakrabban fogyasztott alkoholos ital.


Forrás: MTI
2010. 11. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés