2020. Szeptember 22. kedd
A fiatalok kevésbé érzékenyek az alkohol hatásaira, mint a felnőttek, ám a jelenség okai egyelőre nem tisztázottak. Amerikai kutatók most olyan sejt- és molekuláris folyamatokat fedeztek fel, amely megmagyarázhatja, miért függ az alkohol hatása az életkortól.

A Baylor Egyetem kutatói azt vizsgálták, miért viselkednek máshogy a kamaszok alkoholos befolyásoltság alatt, mint a felnőttek, és miért hajlamosabbak veszélyes mennyiséget fogyasztani belőle.

alkohol

Dr. Doug Matthews és kollégái találtak egy speciális idegsejtet, amely fiatal kísérleti állatokat érzéketlenné tett az alkohol iránt. A purkinje névre keresztelt sejt 20 százalékkal volt aktívabb a fiatalabb állatok szervezetében, mint az idősebbekében. A kutatók ezzel magyarázzák, hogy miért érzékenyebbek a szeszes italokra az idősebbe, de emellett valószínűleg más okok is közrejátszanak a jelenségben.

Matthews szerint „a tivornyázás és a nagy ivászatok egyre elterjedtebbek a fiatalok körében, leginkább 21 és 25 éves kor között”. Az alkohol iránti csökkent érzékenység azért lehet nagyon veszélyes lehet, mivel emiatt az elfogyasztott ital hatását csak később érzik meg.


Forrás: Medipress
2010. 12. 09. (Aktualizálva - 2011. 12. 31.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés