2020. Július 03. péntek
A legújabb kutatás szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegekben az öregedés során nagyobb mértékű lehet az agyi térfogatvesztés.

Meglepő módon ez a zsugorodás nem a cukorbetegség az agyi hajszálerekre gyakorolt káros hatásával áll összefüggésben, hanem azzal, hogyan kezeli az agy a cukortöbbletet. A kutatást vezető Dr. R. Nick Bryan, a Pennsylvaniai Egyetem radiológus professzora elmondta, a diabéteszről tudjuk, hogy összefüggésben áll az agyvérzés és a demencia fokozott kockázatával, a kutatók azonban eddig úgy vélték, hogy ezek a kockázatok a cukorbetegségből eredő érkárosodással függ össze.

Kutatásunk viszont azt mutatta, hogy van egy további agyi károsodás is, ami inkább olyan, mint egy agyi rendellenesség, például az Alzheimer-kór – magyarázta Bryan professzor. „A diabétesz tehát kétféleképpen gyakorolhat hatást az agyra, az erek károsodása, és az agysejtek degenerációja révén.” A professzor azt is hozzátette, hogy a kutatásban kimutatott agyi zsugorodás azzal állhat kapcsolatban, hogyan képes felhasználni az agy a cukrot. „Fontos, hogy a betegek megértsék, milyen káros hatásokkal járhat a betegségük az agyukra, és orvosaikkal együttműködve próbálják kezelni a cukorbetegségüket, és megelőzni a diabétesz az agyra és más szervekre gyakorolt káros hatásait” – mondta Bryan professzor. A szakértő azonban azt is hangsúlyozta, hogy a kutatásból nem lehet meghatározni, vajon a diabétesz kezelése megelőzheti vagy lelassíthatja-e az agy zsugorodását.

Bryan és munkatársai a kutatás során 614 II-es típusú cukorbeteg agyát képezte le MR-vizsgálattal. Az önkéntesek átlagosan körülbelül 10 éve szenvedtek a betegségben. Kiderült, hogy minél régebb óta szenvedett valaki a betegségben, annál nagyobb mértékű volt az agyi térfogatvesztés, különösen a szürkeállományban. A szürkeállományban lévő agyi területek játszanak szerepet az izomszabályozásban, a látásban, a hallásban, az emlékezésben, a beszédben, a döntésben és az önuralomban. Azt is ki kell hangsúlyozni azonban, hogy a Radiology április 29-i internetes kiadásában megjelent kutatás csak kapcsolatot mutatott ki a 2-es típusú diabétesz és az agy nagyobb mértékű és gyorsabb térfogatvesztése között, ez azonban még nem bizonyít ok-okozati összefüggést.


Forrás: Medipress
2014. 05. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés