2019. Október 21. hétfő
Régóta ismert, hogy az áfonyalé rendszeres fogyasztása hatásos védelmet nyújt a húgyúti fertőzések ellen. Kutatók megpróbálták kivonni a gyümölcsből a fertőzést megakadályozó hatóanyagot, de vizsgálatok alapján az áfonya hatásosabbnak bizonyult természetes formájában.

A Worcesteri Politechnikai Intézet (WPI) kutatói azt vizsgálták, hogy az áfonyából készült kivonat tabletta formában ugyanolyan hatásos lehet-e a fertőzések megelőzésében, mint az áfonyaszósz vagy áfonyalé. A szakemberek a proantocianidokról (PAC), a flavonoidok egy csoportjáról feltételezték, hogy az adja az áfonya fertőzést megelőző tulajdonságát. Az eredményekből azonban az derült ki, hogy az áfonyalé önmagában sokkal hatásosabban előzi meg a fertőzésekért felelős biofilm képződését, mint az áfonyából kivont PAC.

áfonya

A húgyúti fertőzéseket elsősorban az E. coli baktérium virulens formája okozza. A baktérium felületén apró, szőrszerű kinövések találhatók, melyek kampó módjára beleakaszkodnak a húgycső belső felületén lévő sejtfalakba. A virulens baktériumok úgynevezett biofilmet képeznek és fertőzést okoznak.

„A vizsgálatok bebizonyították, hogy az áfonyalé biofilmkialakulást gátló képessége sokkal komplexebb, mint azt eredetileg feltételeztük – nyilatkozta Terri Camesano vegyészprofesszor, a Food Science and Biotechnology című tudományos szakfolyóirat online kiadásában közölt tanulmány szerzője. – A tanulmány során egyértelművé vált, hogy a PAC önmagában nem hatásos a fertőzések megelőzésében.”


Forrás: Medipress
2011. 11. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés